Kategorier
Poesi

Stian Johansen, liksom

stian johansen 2
POESI OG MUSIKK: Stian Johansen debuterer med diktsamling om frontfiguren i bandet Wilco, «Jeff Tweedy, liksom».

Noen ganger er det lang vei hjem. Poeten Stian Johansen fra Skien debuterer på Aschehoug med dikt- og prosasamlingen «Jeff Tweedy, liksom», om frontfiguren i bandet Wilco. Korttekster og dikt om Tweedy, om opp- og nedturer, og om å være langt og lenge hjemmefra. Diktsamlingen ble lansert på Litteraturhuset i Skien 4. september og førsteopplaget er allerede utsolgt.

Tekst og foto: P. E. Andersen

Det er langt fra byggefeltet Vold ute mot Bamblegrensa hvor Stian vokste opp, til Belleville, Illinois hvor Tweedy kommer fra. Johansen hørte Jeff Tweedys stemme første gang fra kameratens CD-spiller en gang i mai nittisju. Stian syntes det var langt å flytte fra folkehøyskole i Buskerud til leilighet i Oslo og hadde kjærlighetssorg over ei jente som blei igjen. Wilco krøp seg inn under huden den maidagen og den sommeren og Stian var fan. Fra 2006 og utover leste han det meste som fantes av litteratur om Tweedy, så på utallige youtubeklipp, og vevde seg en historie om og rundt Jeff. Johansen har jobbet med ord og bøker de siste tolv årene, i forlag, i bokhandel og som journalist i tidsskriftet Bok og Samfunn. «Det er likevel dikt det dreier seg om for meg, det har det alltid gjort» sier Stian til Litteraturgarasjen. «Jeg skriver raskt. En skisse på trikken ned til sentrum, kjappe notater om et inntrykk, en følelse. Senere bruker jeg lang tid på bearbeiding og finsliping.»

«Tweedy-boka er ikke et nøyaktig portrett eller en biografi. Alle fakta om utgivelser, bandmedlemmer og slikt har jeg lagt inn i fotnoter inniblant diktene. Det er mine tanker rundt og forståelse av Jeff Tweedy.»

Stian Johansen har tidligere gitt ut «Dikt om Odd» og Nedenom og Volvo» på Det stille forlaget som han har drevet sammen med Ola Jostein Jørgensen, men synes samarbeidet med Aschehoug har vært spennende.

Det er langt fra Vold til Tanzania også, der Johansen satt og skrev i fjor, og langt til Boston hvor han skal jobbe med sitt kommende prosjekt det neste året før han flytter hjem til Skien. «Det blir fint å komme hjem igjen og ha med seg både samboer og barn. Det er lenge siden jeg har bodd her.» Og Stian Johansens neste bokprosjektet handler om Vold. Om livet på et byggefelt utenfor en småby. Hvor det er lang vei hjem når puben stenger.

Fra samlingen «Jeff Tweedy, liksom»

i am trying to break your heart

når jeg sier hjertet
mener jeg en katastrofe verre enn en klarinett

når jeg sier hjertet

mener jeg et hjem, en hekk, en port
ut mot fortauet

sparkesykler slengt fra seg
i hagen
en grill uten kotelett
et plaskebasseng uten unger

mat i kjøleskapet, bilbane
på gutterommet
penger på konto

når jeg sier hjertet

sier jeg å ringe hjem, fly hjem
være hjemme

når jeg sier hjertet

mener jeg en katastrofe verre enn en skoleavslutning

Ett svar på “Stian Johansen, liksom”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..