Kategorier
Dramatikk Krim Nyheter Scenekunst

Drepte for å ikke bli forlatt

MALMFRID HALLUM 1

 

-Vi er alle redd for å bli forlatt. Men Jeffrey Dahmer drepte de 17 mennene for å få beholde dem, sier dramatiker M.H.Hallum som nå gir ut boka om den amerikanske seriemorderen.

Tekst og foto: Astrid Borchgrevink Lund

Det er Spriten Forlag i Skien som fredag gir ut boka til dramatiker H.Hallum, «The Dahmer Syndrome» og «A Thing of Beauty». Malmfrid Hovsveen Hallum er mottaker av Skien kommunes kunstnerstipend og Dramatikerforbundets «Gledesglasset» og er nominert til Ibsenprisen 2014. Begge stykkene er oppført på Black Box i Oslo i august og nå også i bokform.

Et hjerte i kjøleskapet
– Jeg blir kvalm når jeg leser referatene fra rettsaken til Dahmer. Om hvordan han dopet og kvalte sine ofre, badet med de døde kroppene og nærmest ville krype inn i de livløse skallene deres, sier Hallum og nipper til Americanoen på cafe Stockmand i Skien. Utenfor lager høstsola lange skygger: -Men samtidig er det umulig å ikke bli fascinert av historien og hans beveggrunner. Da han ble tatt, fant man et hode i fryseren og et hjerte i kjøleskapet. Men for meg var ikke selve ugjerningen det mest interessante, derimot det å gå inn i Dahmers verden. Se det med hans blikk, uten å glemme ofrene og det de ble utsatt for.

Når det stygge blir vakkert
Hvorfor ønsket du å gå løs på dette stoffet?
-Regissør Øystein Johansen og jeg hadde allerede samarbeidet på Teateret Innlandet med forestillingen !KYSS og han inviterte meg med i prosjektet om Dahmer. Vi er begge opptatt av temaer som ensomhet og isolasjon og Johansen ga meg full frihet til å skrive. Tekstene er ikke en biografisk fortelling om seriemorderen, men den har inspisert til å se på hvordan et menneske i et isolert univers lager sine egne lover, sin egen estetikk. Et univers der det stygge blir vakkert og ideen og godt og ondt blir reforhandlet, sier Hallum til Litteraturgarasjen.

Et uutholdelig fengsel
35-åringen viser til Eric Fromms antakelse om at mennesket fødes uten å ha villet det – og dør mot sin vilje. Det gjør, ifølge Fromm, menneskets tilværelse til et uutholdelig fengsel.
-Vi ville blitt gale hvis vi ikke kunne forene oss med andre mennesker. Hvis man mislykkes i dette prosjektet, og står isolert på utsiden, kan det få fatale konsekvenser.

Mer ondskap
Dahmer ble dømt til fengsel på livstid i 1992 og ble slått i hjel to år senere. Hallum avviser at tekstene er spekulative.
-Nei, tvert om. Dahmers ønske om å slippe ut av ensomhetens fengsel er alt annet enn spekulativ. Den er heller ikke ekstraordinær, men høyst ordinært, sier Hallum som innrømmer at verket har endret henne. Det er Marius Mensink som spiller Dahmer i oppsetningen, mens Øystein Johansen står for regi og produksjon. De skal jobbe videre sammen når Hallum flytter tilbake til Oslo. Menneskets ondskap vil fortsatt være en rød tråd.

Bokutgivelsen er formgitt av Rune Døli.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..