Kategorier
Døden på Høyers Krim

Ny, nasjonal krimfestival

høyers2
MORD I BLIKKET: Helle Riis, Per Erik Buchanan Andersen, Christer Sørensen, Merete Nilssen og Astrid Borchgrevink Lund møttes i Elvestadstuen på Thon Høyers Hotel med skumle planer om en krimfestival i Skien. FOTO: Vendy Berg Hegle/Varden

6. og. 7. november går startskuddet for den nye krimfestivalen «Døden på Høyers». Det er en nasjonal festival i Sven Elvestads/Rivertons ånd. Journalisten og forfatteren døde på Høyers hotell for 80 år siden. Nå går hotellet sammen med Litteraturhuset i Skien og Litteraturgarasjen om det de beskriver som en særdeles spennende festival med et skummelt godt program.

 

For åtti år siden i år, den 18. desember 1934 fikk hotellet besøk av Norges mestselgende kriminalforfatter, Sven Elvestad, best kjent som Stein Riverton. Elvestad hadde akkurat fylt femti år, han var alkoholisert og sliten. Han skulle ut på en lang reise. Han var på vei til Palestina på en slags forsoningsreise. Båten «Bosphorus» skulle gå fra Menstad og Elvestad hadde fått penger av redaktør Thommessen i Tidens tegn. Men båten var forsinket og Elvestad og hans assistent Haakon Haugen tok inn her, på rom 208. De spiste i restauranten. Drakk noen glass vin og diskuterte visstnok dramatisering av en av Elvestads kriminalfortellinger, Færgestedet. Haugen ble sendt ut i snødrevet som lå over byen for å finne et eksemplar av boken, Sven hentet skrivepapir og konvolutter i resepsjonen og trakk seg tilbake til rommet sitt. Ingen vet nøyaktig hva som skjedde, men hylet fra rengjøringsdamen som fant ham bak den åpne døren, skingret gjennom hele hotellet.

Intervjuet en løve
Sven Elvestad var den første utenlandske journalist til å intervjue Adolf Hitler, den første og kanskje eneste til å gå inn i et bur for å intervjue en vill løve, mannen som skrev om «Jernvognen», Asbjørn Krag og Knut Gribb, som fornyet journalistikken med sine sagnomsuste portretter, som levde på hotelladresser i mange år, og som drakk sin siste pjolter på Høyers i Skien.

Skrivekurs og blodig biff
Nå er Elvestad og hans alias Stein Riverton, inspirasjonen til den nye krimfestivalen som hotelldirektør Christer Sørensen har pønsket på siden påsketider sammen med Helle Riis og Merete Nilssen fra LiS og Per Erik Andersen og Astrid Borchgrevink Lund fra Litteraturgarasjen. De fleste forfatterne er klare som Tom Egeland, Tom Kristensen, Unni Lindell, Aslak Nore, Trude Teige, Jorun Thørring og Skiens egen Merete Junker. Men flere forfattere kommer til å kjenne sin besøkelsestid når høstmørket siger inn. Rivertonekspert Bernt Rougtvedt kommer i tillegg til Nils Nordberg som har vært sentral i Rivertonklubben i en årrekke. Det vil bli arrangert skrivekurs og en kriminelt god middag blir det også. – Sett av datoen allerede nå. Programmet er ikke helt spikret ennå, her vil det komme mer. Målet er at dette skal bli en årlig festival, understreker arrangørene.

Tekst: Astrid Borchgrevink Lund

 

 

Mer om Døden på Høyers

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..