mona rød 2

Heite tekster i et varm lokale på Gvarv da Mona Rød gikk av med seieren i delfinalen i årets Poesislam torsdag.

Det er syvende gang Leonardos Øre arrangerer delfinalen i forkant av Kartfestivalen. Et fullsatt loft med engasjerte publikummere og en jury fordelt på fem lag, heiet frem finalistene Greta Høiland, Vetle Lassemo, Solveig Fusdal, Billy Castillo og Mona Rød. Alle fremførte egne tekster i tre omganger, men det var Mona Rød fra Lunde/Porsgrunn som gikk av med seieren og ble årets Telemarksmester. Den siste teksten hennes ble fremført i en messende form som fikk juryene til å finne frem de høyest utdelte poengsummene. – Dette var kjempegøy, og overraskende. De tre tekstene var både gamle og nye. Det var først dagen før konkurransen at jeg bestemte meg for å bli med, sier Mona Rød som utarbeidet et av vinnerdiktene, «Liegata», så tidlig som i 2012 da hun deltok på Litteraturgarasjens skrivekurs.

(Se Mona Røds vinnerbidrag filmet i sterkt motlys her)

Inspirert av Hassan
– Hva handler det siste diktet ditt om?
– Det er et spark til raushetstyranniet og hvordan vi er så opptatt av å skryte hverandre opp i skyene og hele tiden «like». Dette er en form for opprør der kvinner bør ta tilbake egenverdien og være selvstendig, mener Rød som i fremførelsen har latt seg inspirere av den danske poeten Yahya Hassan. Nå er det NM-finale i Oslo i november som venter.

Nye stemmer
Rapper og slampoet Elling «Batman Zedong» Borgersrud fra den venstreradikale rap-gruppa «Gatas parlament» var kveldens slamsjef. Han mener det er viktig at skrivende folk møter publikum.
– Men er poesislam mer for entertainere enn poeter?
– Det er det vanskelig å svare på. Selve formen, det å fremføre sine egne tekster, kan nok skvise ut noen. Samtidig tror jeg poesislam er med på å få frem noen nye stemmer, sier Batman Zedong» som tidligere har vunnet i poesislam lokalt.

Engasjert publikum
– Vi er veldig fornøyd med kveldens arrangement og setter stor pris på et så engasjert publikum. Uten dem hadde det ikke blitt noe av, sier Heidi Christoffersen til Litteraturgarasjen. Det er Foreningen Les som står bak VM i Poesislam.

Tekst og foto: Astrid Borchgrevink Lund

poesislam