Kategorier
Dramatikk

Trekantdrama

brattberg 3
Leseprøve: Fredrik Brattberg under lesningen av sitt nye stykke på Litteraturdagene Foto: Dramtikkens Hus.

 

Det handler om far, mor og barn og vanskelige familierelasjoner i Fredrik Brattbergs nye stykke. Mannen sliter med å finne sin nye rolle i kjernefamilien.

Tekst: Astrid Borchgrevink Lund.

«Faren til barnet til moren» handler om mannens plassering og nytte i kjernefamilien. I tillegg til mannens plassering, tar Brattberg også for seg det å oppnå en jevnbyrdig kjærlighet fra eget barn.
Mannsrollen
– Jeg skriver om en moderne far som prøver å oppnå kjærlighet fra sin egen datter. Vi har fortsatt tradisjonelle kjønnsroller, men samtidig lever vi i en tid der mannsrollen blir definert på nytt.
– Er mannen forvirret?
– Jeg vet ikke. Med dette stykket er det er også veldig opp til den enkelte regissør å tolke teksten. Det er en råtekst som skal utvikles videre, sier Brattberg til Litteraturgarasjen. Han er nylig hatt lesning av stykket på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Nå er det å ta kontakt med teatre og håpe at stykket vil bli spilt. Lesningen på Lillehammer ble godt mottatt, ifølge Brattberg som også deltok i en paneldebatt om dramatikk som litterær sjanger.
Bruker humor
– Både i «Tilbakekomstene» og «Monsemann» er familien rammefortellingen. Hvorfor er det disse relasjonene som opptar deg?
– Er det viktig i familien, er det viktig i den store verden – og omvendt. Og familien som ramme er interessant. Men det er ikke dermed sagt at det er dette jeg alltid vil skrive om, sier Brattberg som selv er far til en liten datter. Porsgrunnsdramatikeren som i 2012 mottok Ibsenprisen, i presiser at det nye stykket ikke er selvbiografisk. Men at det inneholder humor, medgir han mer enn gjerne.
– Ja, det er et element jeg bevisst bruker. Selv om man beskriver noe seriøst, kan man bruke humor.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..