Kategorier
Anmeldelser

Mørkets hjerte

hodeskalle 4

Tekst: Cand Philol Ingrid Elisabeth Kåss
Foto: Oda Lilløy Andersen

Mørkets hjerte av Joseph Conrad (1899) er et intellektuelt skjerpende litterært verk hvor menneskelige svakheter som grådighet og ondskap, står i fokus og er satt i perspektiv. Selve handlingen er raskt oppsummert: En sjømann- kalt Marlow – får et uklart oppdrag om å reise opp Kongofloden i Vest Afrika, en reise i Belgisk Kongo hvor han opplever “Inferno”. Underveis blir det klart at han skal oppsøke en spesiell handelsstasjon innerst i Kongo for å ta greie på hva som er skjedd med lederen av elfenbenshandelen der- en mann ved navn Kurtz. Mens Marlow er der, dør Kurtz, og Marlow reiser tilbake og forteller hva han har opplevd til fire av sine venner i London mens de sitter på dekket av en seilbåt i skumringen ved Themsens utløp og venter på at tidevannet skal snu.

Selv om handlingen lett kan oppsummeres er teksten ikke enkel – den er multidimensjonal – det politiske, ideologiske, historiske og det personlige – alt står på spill samtidig. Teksten er både realistisk og modernistisk. Uttrykksformen er ofte impresjonistisk. Det er en kopling i Conrad ved den evnen han har på den ene side til å fortelle en spennende historie – og – på den andre til å kople dette sammen med eksistensielle problem som mennesker strir med. Problem som er like aktuelle og livsviktige i dag 115 år etter boken ble skrevet.

Det Conrad først og fremst er interessert i, er nemlig verken ytre spenning eller eksotiske omgivelser, men måten den menneskelige psyke reagerer overfor påkjenninger på. Hva tåler kjærligheten før den gir opp, hvor langt holder vår moral og æresbegreper. Hvordan klarer mennesket seg når han blir satt på prøve, i møtet med det uforutsette og ukjente – alene uten kvalitetssikring og overformynderi, da først får den siviliserte mann vise om han er virkelig nettopp det. Marlow møter flere europeiske menn på sin reise, ingen har klart denne prøven. Men han har stor tro på at den mye omtalte Kurtz vil ha bestått med glans. Kurtz viser seg å være den verste av dem all. Hans siste ord «The Horror! The Horror!» er gått inn i språket som et idiom for de mest infame grusomheter som kan påføres mennesker av andre mennesker. Mange har latt seg besnære og inspirere av Mørkets hjerte. Mørkets hjerte var inspirasjonen til Francis Ford Coppolas prisbelønte film Apocalypse Now (1979) med Marlon Brando som Kurtz.

DSC_0042

I Mørkets hjerte ligger altså «betydningen av en fortelling ikke inni den som en kjerne, men utenom den, rundt omkring historien, omtrent som lysskjæret omkring en glo, eller som en av disse tåkeringene man undertiden kan se rundt månen.» Dette lyder merkelig, men det er her jeg fant min «nøkkel» til teksten. Jeg tror det er erfaringer som er så mørke at vi nær sagt ikke kan konfrontere dem direkte. Vi må bearbeide dem for å få avstand før vi kan forstå. Forenklet kan en si at kjernen er erfaringen, og fortellingen ligger rundt erfaringen. Ved å lese forstår vi mer enn vi ellers ville ha gjort. Historien koples sammen med våre egne erfaringer. Å lese blir som å se i et kaleidoskop, mosaikken består at elementer skapt av teksten som sammen med våre egne erfaringer, former bilder i vår bevissthet.

Mørkets hjerte blottstiller problem, men løsningene, hvis de finnes – overlater forfatteren til oss å finne. Mørkets hjerte en roman som gir dypere innsikt, og er i tillegg en språklig og stilistisk perle. Så for å se lyset rundt månen og bli løftet opp fra mørket bør nettopp du lese Mørkets hjerte!
Mørkets hjerte er min trofaste litterære følgesvenn.uelle og livsviktige i dag 115 år etter boken ble skrevet.

Ett svar på “Mørkets hjerte”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..