Kategorier
1814 Skrivekonkurranse

Mathias og Eidsvollmennene

IMG_1733
FORNØYD VINNER: Mathias Hansen vant 1814-skrivekonkurransen i Bamble. Foto: Astrid Borchgrevink Lund.

Mathias Hansen stakk av med seieren i Litteraturgarasjens 1814-skrivekonkurranse i Bamble. Det var en overrasket og glad 15-åring som mottok pris og premiesjekk under kommunenes ungdomsarrangement «Grunnlovsrock» i Sentrumsgården i Langesund den 16. mai.

Juryens begrunnelse for vinnerteksten var følgende:

«Bidraget har høy originalitet og en svært kreativ innfallsvinkel. I stedet for å bruke historiske begreper som nesten fremstår som innholdsløse i daglig bruk, benytter forfatteren et smart grep som gir grunnlovshistorien liv og dybde. Forfatteren har valgt en modig og selvstendig tolkning av oppgaven og krediteres for en særegen og spisset uttrykksform.»

Original idè
Mathias hadde valgt en smart vri på å vise hvem og hva vi egentlig feirer 17. mai. En liste over hver og en av de 112 representantene som signerte Den norske grunnlov på Eidsvoll 17. mai 1814. Under navnelisten la Mathias til en setning som gir historien liv. «Tusen takk. Uten dere hadde ikke Norge blitt Norge.»

-Jeg visste ikke helt hva jeg skulle skrive om da jeg begynte på oppgaven, sier Mathias.
-Det er tusenvis av sider skrevet om hva som skjedde på Eidsvoll, og jeg klødde meg litt i hodet for å vise historien på en ny måte. Jeg er veldig glad for at juryen tok bidraget mitt seriøst. Det kan fort virke litt lettvint, men jeg måtte faktisk gruble en stund før jeg kom frem til ideen.

IMG_1725
TALENT FRA BAMBLE: Fra venstre Mats Tverraaen, kultursjef Torodd Eriksen, prisvinner Mathias Hansen sammen med Per Erik og Astrid fra Litteraturgarasjen.

Kreativ fyr
Det foregår mye i Mathias hode, og hans kreavtive talent har mange uttrykk. På «Grunnlovsrock» viste han også en egenprodusert film som han fikk ros for av kultursjefen i Bamble, Torodd Eriksen.

-Mathias er en gutt som tenker utenfor boksen. Han tør gå sine egne veier. Jeg er sikker på at vi kommer se og høre mer fra fremover.

Filmmanus
-Jeg skriver litt, filmer en del og litt av hvert annet. Når jeg rusler rundt lager jeg hele tiden filmmanus inni hodet. Scener av det jeg ser hvor jeg legger til lyssetting og lydspor. Noen ganger lager jeg voiceover til mine egne tanker også. det er ganske gøy egentlig. Det var veldig gøy å vinne skrivekonkurransen. Det inspirerer med til å skrive mer. Veldig kult med premiesjekken på to tusen fem hundre også. Vet ikke helt hva jeg skal bruke dem til ennå, men det finner jeg nok ut av.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..