Kategorier
Nyheter Poesi Uncategorized

Blå honningkrukke

jan erik vold nett 2 

Jan Erik Vold, Kåre Virud og band gir publikum en honningkrukke med norsk poesi.

Norsk lyrikk fra Petter Dass og Rolf Jacobsen via Henrik Wergeland og Gunvor Hofmo er utvilsomt en fulltreffer. Spesielt når diktene blir fremført av poet Jan Erik Vold med sin karakteristiske stemme. På det blå laget har han en seg av norges fremste bluesmusiker Kåre Virud fra Notodden, samt Stig Sjøstrøm og Baard Slagsvold på henholdsvis piano og bass. Og på Kafe K i Porsgrunn er publikum svært lydhøre.

Sin egen stemme
Norsk lyrikk rommer mye. Jobben har neppe vært enkel når man velger å gå helt tilbake til 1600-tallet og frem til det 20. århundre for å velge blant det beste. Selv om man er en nestor i faget. Mange må nødvendigvis bli utelatt, men sammen med musikken blir tekstene løftet enda høyere. Vold gir oss et glimt av Johan Wessels «kjærlighet uten strømper», forteller om Wergelands dødsdikt «Til min Gyldenlak» og Foraar» og resiterer «Siste reis» som er vakkert tonesatt av Baard Slagsvold. Henrik Ibsens Peer Gynt og Bukkerittet går så det hviner før det hele roer seg og Jan Erik Vold igjen vugger på scenen i takt med musikerne. De har sin egen stemme. Og den stemmen gjør noe med diktene.

Tog, tømmer og trær
Musikkformen har en ramme av gospel, folkemusikk, country og blues og vi får del i Rolf Jacobsens store produksjon. Vakre tekster om tog, tømmer og trær. Jan Erik Vold minner oss på hvordan Tarjei Vessas skrev om solveggen om våren, det skjøre, det forgjengelige. Jan Erik Vold har et nært forhold til Hofmos diktning og han har også fått Ruth Maiers gripende dagbøker utgitt.

Se Jan Erik Vold fremføre «Tømmer» av Rolf Jacobsen her.

Lysbryter
Gunvor Hofmo Ruth er en av våre mest anerkjente modernitiske diktere. Hennes nære venninne Ruth Maier ble sendt til Auschwitz, noe som preget Hofmos liv og diktning resten av livet. Venninnen kom aldri tilbake. Et av disse diktene heter «Venn, jeg har våket». Ingen hadde lyst til å slukke lyset og det ble også til ekstranummer etter at Vold hadde fremført Bjørn Aamodt dikt om Lysbryteren.

Tekst: Astrid Borchgrevink Lund
Foto: Per Erik Andersen

(Arr. http://www.grenlandjazzforum.com/)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..