Kategorier
Bokbad Poesi Uncategorized

Lange liv i kortform

ruth lillegraven 058 symaskin 1
RUTH, SYMASKINEN OG SESELJA: Brageprisvinner Ruth Lillegraven. Foto: Astrid Borchgrevink Lund

 

– Jeg er opptatt av å kapsle inn et liv i fortellende dikt, sier Brageprisvinner Ruth Lillegraven som under bokbadet i Skien i går kunne røpe at neste diktsamling «Manillahallen», handler om en 67 år gammel kvinne med spiseforstyrrelser.

I regi av Diktets Venner ble Lillegraven bokbadet av Litteraturgarasjens Per Erik Andersen. Mange var kommet for å høre henne fortelle om både skriveprosessen og ikke minst lese egne dikt fra «Urd» som hun fikk Brageprisen for i fjor høst. Diktsamlinga tar gjennom 64 tittelløse, nummererte dikt, for seg livet til to kvinner med et hundreår mellom seg. Det handler om den barnløse sydama Seselja i en bygd i Hardanger og bykvinnen Cecilie som snart skal føde. Disse kvinnene er i slekt og Cecilie går tilbake til sin egen historie. Lillegraven beskriver kvinnenes liv, spinner tråder mellom ny og gammel tid og skildrer kjærlighet gjennom generasjoner.

De nære ting
– Du trekker også tråder tilbake til norrøn mytologi. Er røtter viktig for deg?, ville Andersen vite.
– Ja, jeg er opptatt av tiden som kommer og tiden som går. Det å bla i de gamle ukebladene «Urd» ga meg inspirasjon. Diktene er fortalt med kvinneblikk, sier Lillegraven som fortalte hvordan hun klarte å se for seg hovedpersonene og gleden ved de nære ting.

Les Per Erik Andersens anmelselse av samlingen «Urd», «Skjebnetråder fra Lillegraven».
Leke med språket
– Hvorfor har du valgt å skrive nettopp dikt?
– Med fortellede dikt kan man forlate personer og tilføre nye folk. Det går ikke i en roman. Dikt gir meg anledning til å leke med språket på en annen måte enn prosa, sier Lillegraven som debuterte som lyriker, skrev deretter en roman før hun gikk over til lyrikken igjen.
– Det var som å komme hjem. Men jeg vil nok komme tilbake til prosaen, forklarer hun som har latt seg inspirere både av Olav H. Hauge og Jon Fosse.

Klar i august
Det neste store prosjektet nå handler om en 67 år gammel dame som har vært innlagt på Modum Bad for spiseforstyrrelser. «Manillahallen» er et av tilbudene på Modum Bad.
– Jeg har dratt ideen fra «Urd» enda lenger og skal beskrive livet hennes fra ung kvinne og frem til i dag. Jeg ønsker å kapsle inn et liv, et helt vanlig liv. Hvis alt går bra kommer «Manillahallen» ut i august. Jeg fortsetter egentlig bare å forlenger historien om Seselja.

for kjærleik
er noko
som raslar
i graset
overskya dagar
(utdrag fra samlingen)

ruth lillegraven bokbad
Ruth Lillegraven bokbadet av Lilleraturgarasjens Per Erik Andersen.


 

 

astrid byline

2 svar på “Lange liv i kortform”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..