Kategorier
1814 Skrivekonkurranse Nyheter Uncategorized

Pengestøtte fra Frifanten

lars vik frifant nett 1

 

– Jeg synes skrivekonkurransen 1814 for ungdom var så god at den vil jeg gjerne støtte det den penger, sier skuespiller og regissør Lars Vik som besitter Frifantenfondet.

Det er i forbindelse med grunnlovsjubileet Litteraturgarasjen inviterer barn og ungdom til kreativ skriving rundt temaet 1814. Konkurransen er i samarbeid med Porsgrunn og Bamble kommune. Da Lars Vik hørte om initiativet fra Litteraturgarasjen, ønsket han straks å bidra med pengepremiene. Det vil bli kåret tre vinnere i hver kommune med pengepremier som en liten gulrot i tillegg til heder og ære. Gjøre seg forstått – Jeg vil gjerne sponse førstepremien i konkurransen, sier han og begrunner: Lesing og skriving er ikke en skoleting. Det er mer enn det. Det handler om å gjøre seg forstått i verden og det å kommunisere med hverandre, sier Lars Vik som er godt bevandret med hva tekst kan bety. Både i sitt virke som skuespiller, men også som dramatiker. Moren, Bjørg Vik, er en av norges mest anerkjente forfattere.

Dele med andre
-Hva er Frifantfondet?
– Det er et fond som ble opprettet etter 50 årsdagen min. I stedet gaver ønsket jeg meg penger slik at det er mulig å dele ut midler til ungdom innenfor forskjellige kunstformer. Dette ble opprettet i 2008 og fondet fikk 55.000 i pengegaver i tillegg til 10.000 kroner fra Vekst i Grenland.

Aldri slutt å lek
– Litteraturgarasjen skal fremme lese- og skrivelyst. Hvordan tror du situasjonen er blant barn og unge? – Jeg er ikke bekymret. De nærmer seg tekster på mange måter, blant annet innen nye musikkformer. De finner sine former og nye vrier på språket. Det er bra. Man må aldri slutte å leke, flirer Lars Vik når han setter seg på sykkelen. Før han runder hushjørnet, roper han: – Jeg håper flere hiver seg på og kommer med pengegaver. Det fortjener de flinke ungdommene.

Litt fakta om konkurransen

Tittel for konkurransen er «1814». Teksten kan enten være en historie, en korttest, dikt, sang eller lignende. Lengde på teksten bør ikke være lengre enn 800 ord.

I Porsgrunn skal en jury kåre 3 vinnertekster. Vinneren får en premie på kr 2.500,-, andreplass kr 1.500,- og tredjeplass kr 1.000,-. Vinneren blir utropt og får anledning til å lese hele eller deler av sin vinnertekst på rådhusplassen den 17. mai. I Porsgrunn gjelder konkurransen elever fra 5.- 10. klasse.

I Bamble skal en jury med representanter fra Litteraturgarasjen og kommunen kåre 3 vinnertekster. Vinneren får en premie på kr 2.500,-, andreplass kr 1.500,- og tredjeplass kr 1.000,-. Vinneren blir utropt og får anledning til å lese opp hele eller deler av sin vinnertekst på ungdomsarrangementet på Grasmyr kvelden 16. mai. I Bamble gjelder konkurransen elever fra 8. – 10. klasse.

Det understrekes at selv om konkurranseteksten er lik i begge kommuner, så jobber juryene uavhengige av hverandre. Vi får altså vinnere både i Bamble og Porsgrunn.

Stikkord på veien
Man står fritt til hva teksten skal inneholde og kan gå historisk til verks eller ta tak i nåtiden og hverdagslige hendelser. Noen stikkord kan kanskje hjelpe litt på veien: Demokrati, frihet, opprør, sensur, likhet, identitet, rettigheter, sult, nasjonalisme, historie, reise.

Begynn nå
Bidragene kan leveres av enkeltelever eller klassevis. Frem til konkurransefristen utløper, vil vi under fanen»1814″ legge ut aktuelle linker og skrivetips. Begynn på skrivingen allerede nå, er oppfordringen fra juryene.

Frist for innlevering av bidrag til konkurransen er fredag 25. april. Send inn tekstene til epost: 1814@litteraturgarasjen.no Send også kontaktinfo og telefonnummer.

Les også PD og Vardens artikler om konkurransen.

 

astrid byline

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..