Kategorier
Nyheter

Full regi på kjøkkenet

tor arne ursin 2
TEATER OG SKREI TIL FOLKET. Regissør Tor Arne Ursin som gjestekokk. Foto: Oda Lilløy Andersen

«Akkurat nå er jeg mye mer nervøs enn når vi har urpremiere på en ny forestilling».

Stor R
Torsk skal man spise i måneder med ‘R’ i, og siste torsdag i februar florerte det med R-er i nedre Porsgrunn. Regissør ved Grenland Friteater, Tor Arne Ursin, matkultur, Friisebrygga, rødvin, skrei og grønnkål.

«Det er hyggelig å gjøre noe annet enn teater av og til», sier Ursin som er hyret inn som gjestekokk for kvelden. «Det er Anders som regjerer her. Jeg lærer minst like mye som jeg bidrar, men jeg er glad i å være på kjøkkenet. Teater og mat hører sammen. Brød og sirkus, vet du, og skrei har jeg et forhold til. Jeg kommer tross alt fra Helgelandskysten.»

Til forrett serverte kjøkkensjef ved Friisebrygga mat & vin, Anders Pedersen og Ursin grønnkålsuppe med egg og flatbrød.

«Det er farmors oppskrift. Hun serverte alltid grønnkålsuppe før skreimiddagen. Grønnkål er robust sak, den eneste grønnsaken som holder seg like fin gjennom vinteren»

Vandrer
Skreien er en vandrer. Navnet kommer fra gammelnorsk, skriða, skrida, eller å vandre.
«Vi teaterfolk kan kjenne oss igjen i vandreren, men jeg har vært mer på scenen enn på lofotfiske. Oldefar ‘rodde Finnmarken’, det vil si fra Sør-helgelandskysten til Finnmark. Det har ikke jeg gjort, men vi har dradd landet rundt med mange forestillinger», smiler Ursin.

«Jeg har vært med å fiske skrei en gang. Det var en interessant og flott opplevlse. Det er noe med lynnet og samhørigheten i fiskeværene som kan minne om min bransje.»

Mat er kultur
Skreien ble servert store porsjoner med bacon, rotgrønnsaker, smørsaus, lever og rogn.

«Kultur er så mangt», sier en fornøyd gjestekokk med svetteperler i panna. «Dette var gøy. En god opplevelse kan treffe både i hjertet, hjernen og i magen.»

 

Litteraturgarasjen: Per Erik Andersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..