Kategorier
Musikk

Blues for en av de dagene

NORSK UTFLUKT: Lars Saabye Christensen og Kåre Virud. Foto: Morten Gjerde.
NORSK UTFLUKT: Lars Saabye Christensen og Kåre Virud. Foto: Morten Gjerde.

Setningene og orda hans står krumbøyd
i klynger nedover sidene,
ber om å bli kledd på trommer og gitar.

Ingen campingtur
«Norsk utflukt» er ikke noe Lars Saabye Christensen bare driver på med når han skal ha ferie, dra til Danmark, eller bare ha en alenekveld på Mono. Eller Kåre Virud. Utflukt-prosjektet er ikke campinglåter de skriver tekster og musikk til i anfall av overskudd og lekenhet etter de ferdig med alt det andre. Over kjøkkenbordet eller på terrassen over en pils. Sikkert det også, men bluesen er en sentral streng i alt Saabye Christensen skriver. Setningene og orda hans står krumbøyd i klynger nedover sidene, ber om å bli kledd på trommer og gitar. Bøkene hans; «Historien om Gly», «Halvbroren», «Sluk», «Beatles» og «Bly» har beat og blues. Figurene hans er skjeve og har skavanker. I dikt, noveller og romaner drar han med seg bluesarv fra Willie Dixon og den rastløse friheten til beatpoetene Ginsberg og Keraouac. Låtene er like seriøst ment som bøkene. Siden midten av syttitallet har han skrevet og tegnet opp et eget tidløst Saabye-univers hvor melankolien råder. Kåre Viruds gitar er ikke tidløs. Han er lyden av sekstitallet som varer og varer.

Langdistanse-langdikt
Saabye Christensen var festspilldikter i Bergen i 2012 og urfremførte langdiktet «Long Distance Call», en over førti minutter lang tekst med alle bluesens ingredienser, sjalusi, sinne, lengsel og ensomhet. Hør på den en gang. Finnes på Spotify.

Mor, mor, du må hente vann
Bandet ble dannet i 1991 og har tidligere gitt ut cd’ene «Med lyset på» (1993), «Diger og gul» (1997), «Det gblå arret» (2002) og samleskiva «Tida som går» . Første strofe på «Med lyset på» var Virud som ropte «Mor, mor du må hente vann. Barna er tørste og huset står i brann.», Saabye var Dylan og Virud var The Band.

På turné
«Norsk utflukt» er på turné og førstkommende torsdag holder «Norsk utflukt» konsert i Ælvespeilet. Kanskje får du gjenhør med låter som «Blues for en av de dagene», «Soiré», «Diger og gul» «404 m.oh.», «Pére Lachaise»  eller «Gutta». Sannsynligvis høres det enkelt og kult og lekent ut. Feriesysler er det ikke.

pea byline

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..