Kategorier
Folk som gjør en forskjell Portrett Uncategorized

Ikke kast, bare bruk

gjenbruk-nett-1
-NYE IDEER: – Jeg ønsker ikke å fremstå som en med moralsk pekefinger, men heller være en som byr på gode og kanskje også ny ideer og tanker om hvordan man kan jobbe med kreativt gjenbruk, sier Nina Odegard, prosjektleder i Kreativt Gjenbrukssenter i Porsgrunn. Foto: Astrid Borchgrevink LundBestemor var min store inspirator. Peggy Houge kastet ingenting. Men jeg husker skuffelsen da jeg som liten fikk en gave som var pakket inn i papir som var brukt før, forteller Nina Odegard. Hun står bak gjenbrukssenteret hun håper kan inspirere mange.

I Tollbodgata, på tomta til Sjøfartsmuseet, står to gamle bygg fylt opp med restavfall som plast, papir, stoff og plank. Med byens kjøpesenter som nærmeste nabo tar Odegard imot alle som både vil lære om gjenbruk og få med seg overskudds- og feilprodukter fra industri og næringsliv. Barnehager er hyppige gjester, noe Odegard setter stor pris på.

– Det er noen verdier jeg tror det er fint å få med  seg tidlig. Og alle kan gjøre litt, mener 46-åringen som vokste opp på Oslos beste vestkant. Hun ble tidlig engasjert i kampen for miljø og mot apartheid. Tok seg etter hvert jobb som aktivitetsleder på en gård i Oslo og fikk mye kunnskap om rein jord. En mastergrad om gjenbruk som pedagogisk ide ble det også, mens hun jobbet som styrer i Brevik barnehage. I dag bor familien på Sandøya i Eidangerfjorden, med bikuber i hagen.

Spart til el-bil
-Det er kjempespennende å studere andre samfunn og det med biene har med helhet å gjøre.  Da vi flyttet hit opplevde jeg at folk var veldig opptatt av å kjøpe nytt, bytte kjøkken og møbler. Jeg ble overrasket over forbrukskulturen, mens jeg er vant til at gamle ting er kult. Det er trist at det som er nytt i dag ikke er bygd for å vare, forklarer Odegard og ser plutselig streng ut gjennom de sorte brillene.
– Det handler om helhet, om alt fra økologisk mat til å tenke nye måter å bruke tingene på, sier Odegard mens hun viser hyller fulle av knapper, fargerik plast og bunker med papir. Selv har hun spart til el-bil.

Samle brødsmuler
Odegard har store ambisjoner for senteret. Men selv om det var nesten 3.000 besøkende i fjor, er økonomien usikker.
– Det kan aldri bære seg økonomisk, derfor er viktig å dokumentere det vi gjør.
– Klarer du å holde motivasjonen?
-Man smeller i noen vegger noen ganger. Ser også at enkelte samfunnslag ikke er like opptatt av gjenbruk. Men vi har store ambisjoner, sier bystyrepolitikeren(SV).
– Vi skal ikke være med på å produsere mer søppel. Min engelske bestemor ga meg trygghet og varme. Jeg lærte til å med å samle brødsmuler, selv om jeg kanskje ikke gjør det så mye i dag, ler hun.

gjenbruk-6

FAKTA: Kreativt gjenbrukssenter er et interkommunalt samarbeidsprosjekt mellom Skien og Porsgrunn kommuner, under Framtidens byer. Visjonen er å endre forbruksmønsteret og øke kreativt gjenbruk. Prosjektet en pilot og skal være et foregangseksempel, og ha overføringsverdi til andre kommuner i Norge. Ideen er utviklet fra ReMida-senteret i Nord-Italia, som er nært forbundet med Reggio Emilias pedagogiske filosofi som en god del barnehager i Norge jobber inspirert av.

I en serie portretter Litteraturgarasjen presenterer Litteraturgarasjen personer som gjør eller har gjort en forskjell i vanlige folks hverdag. Møt Nina Odegard, en av initiativtakerne bak Kreativt Gjenbrukssenter i  Porsgrunn.

Les også om baker og innehaver av bakeriet «Rent mel i posen», Siv Svolsbru.

 

astrid byline

2 svar på “Ikke kast, bare bruk”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..