Kategorier
Julekalender 2013

24. DES – Jussi Björling – O helga natt

julekalender

jussi-bjorling

Historien om Johan jonatan «Jussi» Björling er fantastisk og tragisk. På femtitallet ble han kåret til verdens største sanger tre år på rad. Hans helt særegne tenorstemme berørte alle. Jussi ble født i lille Borlänge i Dalarna i 2. februar 1911. Faren, David, var sanger og lærte tidlig opp tre av sønnene, Olle, Gustav og Jussi.   Allerede som femåring debuterte Jussi, og da moren døde året etter sto de tre guttene, gråt og sang  «Hör mej, nâr jag ropar» på kanten av graven mens kisten ble senket.»

gøsta olle jussi
Olle, Gösta og Jussi Björling

Björlingkvartetten gjorde suksess i Sverige, men penger var det smått med. Faren tok guttene med over til Amerika da Jussi var åtte år. Guttene med de vakre røstene ble et fenomen og gjorde flere innspillinger for Columbia records. Da David björling døde i 1926, dro de tre brødrene ut på turne alene, men klarte seg dårlig uten faren. Jussi fikk seg etter hvert jobb som hjelpegutt før han 21. august 1928 fikk prævesunge  for Kungliga Operans sjef, John Forsell, som etterpå skrev i sin notatbok «Märkvärdigt bra, fenomen. 17 år. Bör anammas o skötas! Bör kunna bli något.»

Jussi Björling gjorde stor karriere som operasanger, først i Sverige, deretter Europa; Wien, Berlin og til slutt USA igjen. Over tre tusen fremførelser. Under et ekstremt vær i 1938 gjorde han sin første opptreden på Metropolitan og tok verden med storm. Hans rotløshet, ensomhet, savn etter barna hjemme i Sverige og sceneskrekk førte etter hvert til et stort alkoholforbruk, men sang gjorde han, uansett tilstand. Hans glansroller var hertugen av Mantova i Verdis Rigoletto og Rodolfo i Puccinis La Bohème, og hans radio-opptredener, operaroller og innspillinger gjorde ham til folke-eie i Sverige og i hele verden.

Få sangere kunne som han trollbinde og forføre sitt publikum. Det hevdes at den sorgfylte stemmeklangen langt overgikk tolkningskunsten. Oppturene var store og nedturene likeså med rus og nervesammenbrudd. O helga natt (lansert som Adams julsång) ble spilt inn halvannet år før Jussi døde i 1960. Begravelsen ble direktesendt i svensk radio og fjernsyn.

O helga natt, o helga stund för världen,
då Gudamänskan till jorden steg ned!
För att försona världens brott och synder,
för oss han dödens smärta led.

Och hoppets stråle går igenom världen,
och ljuset skimrar över land och hav.
Folk, fall nu neder, och hälsa glatt din frihet.

O helga natt, du frälsning åt oss gav.
O helga natt, du frälsning åt oss gav.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..