Kategorier
Julekalender 2013 Uncategorized

17 DES Hjem til jul

julekalender

hjem til jul

Laila Stien, Gerd Brantenberg og Levi Henriksen er tre forfattere som har skrevet om det å dra hjem til jul. Det er ikke alltid bare idyll.

Forfatteren Gerd Brantenberg står bak novellen «Anne og Anne kommer hjem til jul» som første gang stod på trykk i 1981 i antologien «Kjærlighet i rosebedet». Antologien var et bestillingsverk fra Grøndahl & Søn Forlag, og forlaget hadde bestilt erotiske noveller fra kvinnelige forfattere.
– Utgangspunktet var en erotisk novelle. Om to damer som lå under et eiketre. Så kom det en lokal bonde forbi. Jeg sendte den inn, men den kom ikke på trykk. I stedet ble det den utopiske satiren «Anne og Anne kommer hjem til jul» som ble tatt med, har Brantenberg senere fortalt. Forfatteren har senere skrevet flere historier om paret. Blant annet «Anne og Anne skriver bok», «Anne og Anne inngår partnerskap» og «Anne og Anne går på kvinnekveld på Metropol». Konseptet er en parodi på den virkeligheten som eksisterer, men innholdet tydeliggjøring også hvor deilig det hadde vært om samfunnet virkelig var slik som i novellen, mener Brantenberg.

På hyttetur
Laila Stien debuterte i 1979 og blir regnet som en av Norges fremste novellister. Novellesamlingen «Hjem til jul» handler om kvinner som kanskje ikke er så veldig synlige, men som Laila Stien ser bedre enn de fleste. Boka handler om en venninnegjeng drar på hyttetur for at mennene deres skal få mulighet til å savne dem.

Bare myke pakker
Levi Henriksen skrev «Bare mjuke pakker under treet». Den ble det kinofilm av med premiere 12. november 2010. Novellesamlingen kom ut i 2005 og ble av Dagbladets lesere kårets til årets novellesamling. Musikken til filmen «Hjem til jul» er ved John Erik Kaada, bortsett fra tittelsporet som er skrevet og blir fremført av Maria Mena.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..