Kategorier
Julekalender 2013

12. DES – 10 beste julefilmer

julekalender

love_actually_movie_image_bill_nighy_01

Mange av de tradisjonelle juleskikkene er borte. Vi går ikke julebukk lenger, fuglenek-salget har sunket dramatisk de siste årene, og juletreet står borte i en krok av stua med den fine siden ut. Stammen er festet med hyssing til vindushempen for at det skal se rett ut. Ingen «Glade jul», eller «Jeg gikk meg over sjø og land» rundt juletreet. Det er rundt TV-en de nye tradisjoner opprettholdes. Julefilmer og nostalgiske gjensyn på skjermen etter ribbe og pinnekjøtt får følelsene til å presse frem i øyekroken og gir oss lyst til å sende tekstmeldinger til kjente og ukjente mens vi biter av halen på en marsipangris.Og  når vi mener julefilmer, skal det være lett, lett og følelsesfullt.

Her er litteraturgarasjens jule-uhøytidelige liste over ti må-ha-julefilmer:

10. Astrid Lindgrens jul

Ikke egentlig en hel langfilm, men likevel, den hører julen til. Nostalgiske klipp fra Emils, Pippis og andre av Lindgrens figurers julefeiring. Personlig favoritt er Lotta som, når hun tenker seg nøye om, kan «alt i hela världen»

9       Scrooge
Charles Dickens-klassikeren om grinebiteren Ebenezer Scrooge, som blir hjemsøkt av tre spøkelser på selveste julaften, er blitt filmatisert flere ganger, både med The Muppets og Jim Carrey, men originalfilmen fra 1951 med Alistair Sim som Scrooge holder stand som den beste.

8. It’s A Wonderful Life

En klassiker av en film som er vist lite på norske TV-kanaler, men som likevel er verdt å lete opp. James Stewart har hovedrollen og Frank Capra regien. Filmen fra 1946 handler om  en mann som er i ferd med å begå selvmord, som får besøk av en engel og overbevises om at livet har noe vakkert ved seg likevbel. Julestemning garantert.

7. Tante Pose

Tante Pose er jo ikke akkurat den man ønsker seg på uventet julebesøk. Hennes strenge og biske humør skaper ytterligere komplikasjoner til de intriger som allerede skjuler seg i sorenskriver bals julefeiring. Blanca Baols (Tante Pose) spilles av Henny Skjønnberg.

6. Fanny og Alexander
Ingmar Bermans storslagne drama frå 1982. Filmen fikk 4 Oscar-priser, blant annet for beste fremmedspråklige film og for beste cinematografi (foto) som ble utført av Sven Nykvist. Nykvist ble nektet av Bergman å gå i sin eks-kones begravelse på grunn av innspillingen. Men jul ble det likevel.

5. National Lampoon Christmas vacation (Hjelp det er juleferie)
Har du først sett den, så kan du ikke la være å føle medlidenhet med Chevy Chase’ som hjelpeløs og klønete familiefar som bare ønsker at alle skal ha det fint til jul. Et snev av gjenkjennelse har vel de fleste til scenene med julebelysning, juleselskapet og julegratialet som aldri kommer.

4. Alene Hjemme
Kanskje er også du en av dem som egentlig er lei av Macaulay Culkin i hovedrollen som «Kevin McCallister», men så sitter du der da, 2. juledag, med nøtteskall på brystet og juleøl i glasset, og humrer litt likevel.

3. 3 nøtter til askepott
Dette er jo heller ingen spillefilm, men det vakre ansiktet og den skjønne musikken i denne girlpower-filmen har for evig blandet seg med juleformiddagens forventningsfulle spenning. Er du mann, kan du jo iføre deg prinsetrikot og kappe når du feier over gulvet og tar ut siste ladning av nystekte berlinerkranser fra stekovnen.

2. Flåklypa Grand prix

Det er jo ingen julefilm. Det er bare Norges beste film, alle forhold tatt i betraktning. Reodor, Solan, Ludvig og de andre figurene rører ved noe av det norskeste i oss. sammen med Grovens munn- og harpespill siger julefreden på. Og billøpet er faktisk like spennende hver gang.

1. Love Actually
Den trykker på alle knappene. Den er sentimental og såpete, den er søt og Hugh Grantete, men mest av alt så er den deilig julete. Det blir nok jul uten å se Richard Curtis’ Love Actually fra 2003 også, men det er bare så vidt. Emma Thompson, Hugh Grant, Colin Firth, Martine McCutcheon, Liam Neeson, Keira Knightly og de andre skaper julestemning I stua di. Christmas is all around.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..