julekalender

Elizabeth-Taylor-with-Richard-Burton-in-Whos-Afraid-of-Virginia-Woolf-1966-430x306

Det kan fort gå en kule varm etter et lystig lag med godt drikke. Spesielt i julebordstida er ikke det helt ukjent. Krangel etter en fest får vi studert nærmere i filmen «Hvem er redd for Virginia Wolf?»

Det som i begynnelsen virker som en hyggelig sammenkomst utvikler seg nemlig raskt til å bli en mørk affære.
Den unge, ambisiøse professoren Nick og hans naive kone Honey blir invitert til en kveldsdrink hos det middelaldrende ekteparet Martha og George. Han er professor ved det samme universitetet som Nick og Martha er datter av universitetets president. Martha og Georges ekteskap er alt annet enn idyllisk, og ved hjelp av alkoholen som inntas i mengder manes den inngrodde bitterheten og løgnene som har formet samlivet deres, frem i livet. Hvor stopper egentlig illusjonene og hvor begynner virkeligheten?

Filmen «Hvem er redd for Virginia Woolf»? er basert på skuespillet ved samme navn. Stykket er skrevet av Edward Albee i 1962. Hovedrollene ble spilt av ekteparet Elisabeth Taylor og Richard Burton. Den ble kjent for sin lavmælte produksjon og sosialrealisme.
Taylor var kun 34 år gammel og ble regnet som en av Hollywoods vakreste og mest glamorøse kvinner da hun tok på seg rollen som den alkoholiserte og vulgære Martha. Hun la på seg 20 kilo og fikk en Oscar-statuett for strevet, noe også Sandy Dennis fikk for sin tolkning av den lite verdensvante Honey.

Å filmatisere det populære teaterstykket Hvem er redd for… var filmdebuten for Mike Nichols som allerede hadde en suksessfull karriere som teaterregissør. Filmens suksess, samt hans senere verk som blant annet inkluderer Manndomsprøven (1967) og relasjonsdramaet Closer (2004), har gjort han til en svært anerkjent filmskaper. Temaene i filmen er dystre uten å være humørløse og tar opp det alltid tilbakevendende temaet relasjoner mellom mennesker. Are you getting angry, baby?

Bonusklipp: