julekalender

fattigmann-nett-1

Rik er du som deler
En tier i koppen kan varme
han som søker hvile mot lyktestolpen

Fattigmann
Mulig det er for sent

Kun en fot holder balansen.
Den andre forlot han i et annet land. Et annet sted, en annen tid

Fattigmann
Mulig det er for sent


Det lille faste slag
hvert minutt, hver dag
Vi har bankende blod i årene
Men kulda trekker innover, kryper oppover
ingen mynter finner lenger vei til pappkruset i handa

Fattigmann
Mulig det er for sent

Myke lepper mot silkehud
blikket møtte ham som en supernova
millioner av år senere gliser kun et tannløst krater

Hun ble igjen
han valgte å dra
han var like usynlig da

Fattigmann
Mulig det er for sent

Handleposer, dunjakker, biler, føtter i bevegelse
Bare en venter trofast ved stolpen til mørket siger på
han har ingen steder å gå

Fattigmann
Mulig det er for sent

 

Fattigmannsbakkels

Mens noen kjenner sulten gnage og ikke vet hvor natta skal soves, kan andre kjenne duften av nystekte kaker på et varmt kjøkken. Dette er en av de kanskje mest eksklusive av de ”sju slagene” som blir bakt til jul. Oppskriften er hentet fra Henriette Schjønberg Erkens velkjente kokebok.

½ liter kremfløte

250 gram sukker

30 eggeplommer

2 kg hvetemel

1 rødvinsglass cognac

1 ts kardemomme

1 ts revet sitronskall 

Eggeplommene slåes med sukkeret ½ time, tilsettes den stivvispede fløten, cognacen og krydderiene, samt det siktede hvetemel. NB! Vær forsiktig med melet, ha ikke for meget i ad gangen, det er best å ha så lite som mulig. Av de 2 kilo mel bør man ha nok til utkjevlingen også. Deigen kjevles tynt ut – ikke for store lever ad gangen, uttrinses og kokes pent lysegule i smult. Ca. 2 kilo smult vil gå med til denne porsjon. Legg kakene op på flatbrødlever, trekkpapir eller rent høi. Disse kakene er dyre, men fine og skjøre: Den som vil, kan ta inntil fem hviter med: billigere blir de, men langt fra så gode. NB! Deigen bør settes aftenen før utkjevlingen.