Kategorier
Julekalender 2013

5. DES – Disney & Dali

julekalender

walt-drawing

Eventyronkel eller en mørkets fyrste. Mytene om historiens mest kjente tegneserieskaper er mange og sprikende.

Sant er det at han var den første til å skape animerte langfilmer. Han var den første til å lage fornøyelsesparker, til å lage spinoff-produkter, allerede til sin første helaftens tegnefilm, «Snøhvit» fra 1937 solgte Disney lekefigurer og andre gjenstander fra filmen.

Walter Elias Disney ble født i Chicago den 5. desember 1901. Barndommen var tøff, da han var ti år ble han sendt avgårde av faren for å arbeide. Det sies at den idyllen han forsøkte å gjenskape i sine filmer hadde utspring i noen lykkelige barndoms somre på en bondegård i Marceline, Missouri.

Disney var et geni til å utnytte andres geni, til å få folk til å gjøre sitt beste. Han oppfattet seg selv som en omsorgsfull arbeidsgiver, men sparket alle som ba om lønnspålegg. Frykt var hans hersketeknikk. Fagforeninger var forbudt og hans kvalitetssans kunne drive omgivelsene til vanvidd.

En sjelden teft og sans for historiefortelling gjorde Disney til USA’s raskets voksende underholdningsselskapet på tretti-, førtitallet; filmene Pinocchio (1940), Dumbo (1941), Cinderella (1950), Alice in Wonderland (1951) og Peter Pan (1953) gjorde disney-konsernet mektig.

Myter som ikke er sanne er historiene om at Walt Disney var både angiver for CIA og spion for Hitler. Det stemmer heller ikke at han ved sin død i 1966, like etter å ha ferdiggjort «Jungelboken» ble dypfryst for senere oppliving. Walt Disney ble  ble kremert og asken strødd i en privathage.

Årets Disneyfilm, Frost (Frozen) er den 53. i rekken, hadde norsk premiere i slutten av november, og er full av norske innslag, Bryggen i Bergen, Akershus festning og Røros er tegnet inn i blant fjell og fjorder, stavkirker, bunader og nordlys.

For oss nordmenn er Disney uløselig knyttet til julestemning og godfølelse gjennom NRK’s mangeårige visning av Disneys julekavalkade presentert av Timmy Gresshoppe  på julaften ettermiddag. Alle har et forhold til Disney, og de fleste har sin Disneyfavoritt.

En mindre kjent perle er kortfilmen «Destino» som Walt Disney påbegynte sammen med kunstneren Salvador Dali i 1946. Prosjektet ble skrinlagt som følge av pengeproblemer hos Disney etter den andre verdenskrigen og filmen ble først ferdigstilt i 2003. I «Destino» vises historien om halvguden Chronos og hans kjærlighet til en dødelig kvinne, en kvinne som i filmen danser seg gjennom scener fra Salvador Dalis surrealistiske fantasiverden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..