Kategorier
Bokbad Nyheter

Trøbbel på tallerken

 geelmuyden-2-nett

 

 – Jeg hadde ikke regnet med å bli båret på gullstol. Likevel finner jeg det litt urettferdig at det jeg hevder i boka ”Sannheten på bordet”, blir mistenkeliggjort, sier forfatter Niels Chr. Geelmuyden.

Onsdag stilte han på bokbad på Århus andelsgård i Skien. Dit hadde mange funnet veien for å høre om de fordekte ulempene og farene ved industriell matproduksjon. For vet vi hva vi spiser, holder myndighetene og matindustrien tilbake opplysninger om hva vi har på bordet?
Mat for eliten?
Geelmuyden holdt et lengre foredrag matproduksjon og presenterte en rekke funn fra boka, før han ble bokbadet av Litteraturgarasjens Per Erik Andersen. Spørsmål om sant eller usant ble debattert, men hva skal vi tilslutt spise hvis store deler av matproduksjonen er tilsatt uheldige stoffer eller inneholder sprøytemidler. Og dersom vi kun skal spise kortreist mat som kanskje koster oss forbrukere noe mer, er dette noe som bare er eliten forunt?

Jordbærdrømmen
– Ikke alle har råd til kortreist, økologisk mat, men jeg håper og tror på folkeopplysning og forbrukermakt, sa Geelmuyden som refererte til tips og informasjon i boka.
– Er norsk mat og matindustri bedre enn i utlandet? ville en av de fremmøtte vite.
– Vi kommer bedre ut av det, men så mye som 80 prosent av frukt og grønt er importert. Norge sprøyter mindre, samtidig som skadedyrtrusselen ikke er så stor på grunn av det kalde klimaet. Men epler, poteter og jordbær blir sprøytet.

geelmuyden-1-nett

Middag med Listhaug
– Er vi i lomma på storprodusentene?
– Vi ønsker å tro at vi er trygge, men slik er det dessverre ikke, sa Geelmuyden som så frem til sin avtalte middag med landbruksminister Sylvi Listhaug(FrP). På den menyen står utilsomt ”Sannheten på bordet”.

Arrangør for bokbadet var Litteraturhuset i Skien i samarbeid med Slow Food Telemark, Århus Andelsgård og Litteraturgarasjen.

geelmuyden-3-nett

astrid byline

Ett svar på “Trøbbel på tallerken”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..