Kategorier
Nyheter

Cocka Hola-effekten

det henger en engel (1)

Under en luftetur forsvinner hunden av stien og blir stående foran et tre. Fra en gren henger ei lita jente. Med skolesekken på ryggen og lapp rundt halsen hvor det står «Jeg reiser alene». Hvem er forfatteren Samuel Bjørk? Hvem har skrevet kriminalromanen «Det henger en engel alene i skogen»?

Overraskelsen og sensasjonen var stor tidligere i år, da noen klarte å avsløre at forfatteren av boken «The Cuckoo’s Calling», Robert Gailbraith egentlig var Harry potter-mamma J. K. Rowling.

Pseudonym betyr falskt navn og er det motsatte av autonym, forfatterens egentlige og ekte navn. Grunnen for å skrive under pseudonym kan være mange. Det kan ha eksperimentelle årsaker, kanskje ønsker ikke forfatteren å bli assosiert med andre sjangre enn den hun vanligvis skriver under, kanskje søker man ny inspirasjon og frihet, sjekke sin egen litterære kvalitet eller kanskje vil man bare leke litt.

rasul-abo-the-cocka-hola-company

Da Abo Rasul fikk utgitt sin debutroman The Cocka Hola Company i 2001, solgte han dobbelt så mye som en gjennomsnittlig debutant. Ingen visste hvem Rasul var, forfatteren ble omtalt som ”bokhøstens store mysterium”, og boken solgte.  Abo Rasuls virkelige navn viste seg å være billedkunstneren og forfatteren Matias Faldbakken.

Det siste tiårs stadig voksende digitale verden har medført at de fleste av oss har utfoldet oss anonymt under et nickname og en avatar som ikke sier hvem vi egentlig er. Vi har vel alle kjent et snev av hvordan anonymiteten utvider vårt spillerom.

Jo Nesbø har skrevet «Blood on Snow» og «More Blood on the Water» under pseudonymet Tom Johansen. Nesbø begynte også sin litterære karriere under ordspill-pseudonymet Kim Erik Lokker for å ikke forstyrre hans daværende popstjernestatus i Di Derre. Kim Erik Lokker har for øvrig overlevd og finnes som bifigur i flere av Nesbøs bøker.

riverton

Sven Elvestad gjorde stor suksess som kriminalforfatteren Stein Riverton, Stephen King skrev en rekke bøker under navnet Richard Backman. Andrè Bjerke forvandlet seg til Bernhard Borge og skrev blant annet «De dødes tjern» og Ola Bauer ga ut sin debutroman under navnet Jo Vendt.

Det er stadig økende interesse for pseudonymet Samuel Bjørk og hans bok gitt ut på Vigmostad Bjørke. Det mumles krokene, norske og svenske forfatternavn hviskes bak gardinene. Det spekuleres  og boken selger. Bjørk er i ferd med å bli høstens snakkis. Hvem har skrevet «Det henger en engel alene i skogen»?

pea byline

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..