Forlag og bokhandlere kappes om hvem av sine bestselgere som skal få mest hylle- og profileringsplass. det er også ofte de kjente forfatterne som får anmeldt sine bøker i pressen. Her kommer fire anbefalinger skrevet av de ansatte på Porsgrunn Bibliotek. Bøker som ikke nødvendigvis hverken er nye eller synes på markedsføringsplakatene, men rett og slett bare gode bøker.

så høyt var du elsket

 Nikolaj Frobenius: Så høyt var du elsket.- Gyldendal, 2011

Nikolaj Frobenius (f. 1965) har siden han debuterte i 1986 gitt ut flere bøker samt skrevet filmmanus.

Denne boken; «Så høyt var du elsket» er basert på forfatterens egne opplevelser i forbindelse med farens sykdom og bortgang. Han understreker imidlertid i et intervju at den ikke er selvbiografisk.

Viktor Ulvdal er en pensjonert lege. Han har vært en vital mann med mange interesser. Far og sønn har hatt et tett og nært forhold, kanskje på grunn av at Emils mor forsvant på et Norad-oppdrag da han var 7 år. Så det har lenge bare vært de to.

En natt blir Emil Ulvdal oppringt. Stemmen i andre enden av røret forteller at faren, Viktor Ulvdal, har fått slag og havnet på sykehus. Dette blir starten på en ny fase i begges liv. Han havner på sykehus og skrives ut igjen. Nytt slag, sykehus, utskriving, rehabilitering, utskriving, infarkt, sykehus, korttidsplass på sykehjem, utskriving. Viktor blir svakere og svakere, mer og mer avhengig av hjelp, men sendes likevel hjem til et tomt hus.

Dette er Emils fortelling.  En fortelling om å se sin egen far bli sjuk og pleietrengende. En fortelling om hvor frustrerende det føles å ikke kunne hjelpe slik en kunne ønske. Å ikke strekke til. Det handler også om å se sykdom forandre et menneske som en trodde en kjente. Dette er også en fortelling om en pårørende sitt møte med det norske helsevesen. Det er en sterk historie som gjør inntrykk.

1q84

Haruki Murakami: 1q84. Bok 1-3. –  Pax Forlag 2011 og 2012.

1Q84 er gitt ut som enn trilogi hvor bok en og to er gitt ut i ett bind i 2011, og bind tre i 2012. Japanske Haruki Murakami er som superstjerne å regne i hjemlandet, og er oversatt til over 40 språk. 1q84 satte salgsrekord i Japan og har gjort stor suksess internasjonalt.

Handlingen i 1q84 er lagt til Tokyo i 1984, noe som i er en referanse til George Orwells 1984. Murakami har selv sagt at han med dette verket har forsøkt å skrive verdens mest kompliserte kjærlighetshistorie, og mange vil nok si at han har lykkes.

Handlingen starter med at bokens kvinnelige hovedperson, Aomame, går ned en nødtrapp fra motorveien og nesten umerkelig skjer det en endring i tilværelsen. Hun oppdager blant annet at det plutselig har dukket opp en ny måne på himmelen. En måne nr. 2. Aomame beslutter at en av to ting må ha hendt – enten er hun blitt gal, eller hun har havnet i en annen parallell verden. Siden det første alternativet ikke er særlig heldig for Aomame, velger hun det siste alternativet, og beslutter å kalle denne verdenen for 1q84, der q står for questionmark.

Aomame jobber som treningsinstruktør og fysioterapeut, men har også et helt spesielt talent. Hun har funnet en måte å ta livet av folk på uten at det setter noen som helst spor og at det ser ut som et naturlig dødsfall. Denne metoden bruker hun i den andre jobben sin – som leiemorder. Dem hun dreper er utelukkende kvinnemisshandlere av verste sort.

Bokens andre hovedperson er Tengo, en 30 år gammel mattelærer og foreløpig uutgitt forfatter. En dag får han et tilbud om å være skyggeforfatter for en roman skrevet av Fuka-Eri, en 17 år gammel jente som har vokst opp i en lukket sekt, som hun rømte fra som 10-åring. Fuka-Eris bok handler om «little people». «Little people» er noen små menneskelignende vesener som kommer ut fra munnen på ei død geit og begynner å spinne en «luftpumpe». Tengos rolle i dette gjør at han får sekten Sakigake etter seg.

Boken er inndelt slik at annet hvert kapittel handler om henholdsvis Aomame og Tengo. Det finnes en mystisk forbindelse mellom disse to som åpenbarer seg litt etterhvert utover i boka. Dette er ikke bare en kjærlighetshistorie, for 1Q84 er spennende med en drivende handling. Den har et detaljert språk, og inneholder som de fleste av Murakamis bøker en god dose surrealisme. En lesefest for alle som liker tykke bøker med masse fantasi og et persongalleri med dybde.

leve posthornet

Vigdis Hjorth: Leve Posthornet. – Cappelen Damm, 2012

Vigdis Hjorth er blant Norges fremste kvinnelige forfatter. Hun har et langt forfatterskap bak seg. Hjorth skriver eksistensielle bøker om kvinners vilkår og livsvalg. Hun ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritikerprisen 2012 for LEVE POSTHORNET!

Ellinor er midt i trettiårene og strever med å skape mening i livet sitt. Hun finner dagboken sin fra 2000 og når hun leser det hun har skrevet synes hun det er intetsigende og fullstendig meningsløst. «Navnene kunne byttes ut, datoene byttes ut, ingen bevegelse, ingen sammenheng, ingen glede, bare lede; pengene, brunfargen, sladderen, maten, jeg kunne like gjerne skrevet man som jeg.»

Dette er utgangspunktet for boken, og når kollegaen Dag frivillig forsvinner  for så bli funnet død i et havnebasseng, blir avstanden mellom Ellinor og livet hennes enda større. Hun overtar et prosjekt Dag arbeidet med: arbeidet mot innføringen av EU’s tredje postdirektiv.

Handlingen reflekteres gjennom Ellinors betraktninger om seg selv og sine omgivelser. Hun reflekterer om livet sitt generelt, kjærlighetslivet sitt, sin rolle som søster og datter og kvinne midt i livet.

Sakte, men sikkert finner Ellinor mening i livet, og kommer seg ut av bølgedalen. Mening finner hun blant annet gjennom arbeidet mot innføringen av EU’s tredje postdirektiv. Mening finner hun også i fellesskapet denne kampen fører med seg.

livbåten

Charlotte Rogan: Livbåten. – Schibsted forlag, 2013. Oversatt av Mari Johanne Müller

I 1914 er det elegante passasjerskipet “Empress Alexandra” på vei over Atlanterhavet fra England til New York. Om bord er 22-årige Grace, nygift med den velstående Henry.

Plutselig blir skipet rammet av en eksplosjon og brann. Grace kommer seg om bord i en av livbåtene, men blir skilt fra ektemannen. Livbåten hun har fått plass i er full – altfor full. Den kommer ikke til å klare å holde seg flytende i uvær hvis ikke vekten minskes. Ingen er imidlertid villig til å ofre plassen sin. Herr Hardie, en av offiserene på skipet; har også fått plass i livbåten, og tar kommandoen over den.

I begynnelsen er det en rolig stemning i båten. Mange er i sjokk, og er naturlig nok svært bekymret over familiemedlemmer de er blitt skilt fra. Samtidig regner alle med at de snart skal bli reddet.

Etter som dagene går, forandrer atmosfæren seg. Følelsen av håpløshet blander seg med mistenksomhet og desperasjon. Grace blir nærmest beskyldt for å ha bestukket seg til en plass på livbåten. Hardie varsler om en storm som nærmer seg og krever at mennene i båten skal trekke lodd om å hoppe overbord. Selv om flere av dem som fikk plass i livbåten nå har gitt tapt, er den fortsatt for tungt lastet. Et par av kvinnene mistenker Hardie for å ha skjulte motiver og planlegger opprør.

Etter tre uker ombord i livbåten blir de gjenlevende endelig oppdaget av en postbåt og fraktet til USA.

Alt i begynnelsen av boka får vi vite at Grace overlever. Men trygt på land i New York venter en ny prøvelse. Hun blir nemlig stilt for retten og tiltalt for hvordan hun handlet der ute på havet. Men hva har hun egentlig gjort seg skyldig i?

Romanen er først og fremst et psykologisk drama. Hvem er vi egentlig når vi er presset til det aller ytterste? Hva er man villig til å gjøre for å overleve? Hvilke regler gjelder i ekstreme situasjoner?

Charlotte Rogan har skrevet en debutroman som fenger. Anbefales!