Kategorier
Nyheter

”Hold kjeft og vær deilig”

sirene-nett-2
Foto: Astrid Borchgrevink Lund/Litteraturgarasjen

Det er 40 år siden feministbladet ”Sirene” kom ut for første gang. En av initiativtakerne var forfatter Bjørg Vik fra Porsgrunn.

Parolen var tydelig: ”Vi er klar over at ikke alle kvinner føler seg undertrykket, men vi vet at de er det. Ingen føler seg undertrykket før de har en drøm, en visjon om noe bedre.”

Egen kvinnepolitikk?

Magasinet ”Sirene” så dagens lys 31. august 1973. Utgiver var Cappelen Damm og bladet skulle utfordre den tradisjonelle pressen og de kulørte ukebladene. I det første nummeret finner vi skuespiller Liv Ullmann på coveret med tittelen ”Den undertrykte Liv Ullmann”, mens Berit Ås stiller spørsmål om vi trenger en egen kvinnepolitikk.

Redaksjonen bestod blant annet av Astrid Brekken, Gøril Strømholm, Sissel Biong Kari Rolfsen, Bitten Modal, IdaLou Larsen og Bjørg Vik.

Kvinnefrigjøring

Bladet fikk mye oppmerksomhet og de første numrene solgte i 30.000 eksemplarer hver. ”Sirene” inneholdt skarpe ledere, noveller, intervjuer med blant annet Ketil Bjørnstad, Vibeke Løkkeberg og Liv Finstad og ga et avgjørende støt til likestilling og kvinnefrigjøringen det neste tiåret. ”Sirene” tok blant annet for seg kvinnens seksualitet, omskjæring og tvangssterilisering og fagbevegelsens historie sett med kvinneblikk.

Opprør og kjærlighet

I 1980 kom den danske forfatteren Vita Andersen kom ut med samlingen ”Hold kjeft og vær deilig”. Dette er kvinnelitteratur det gnistrer av, skrev Espen Haavardsholm i Klassekampen. Andersen er en av flere forfattere som tok opp temaer som opprør, livskraft og ønsket om kjærlighet.

Mannfolkprat

”Sirene” hadde også en fast spalte viet en samtale mellom menn. I ”Mannfolkprat” ble det snakket om både sex, ståpikk og sjalusi og samliv.

– Vi var jo litt sinna på den tiden der, men det var gøy også. «Sirene» gikk så det suste og ble en kjempesuksess, sier Bjørg Vik i portrettet ”Drømmen om frihet”.

Cappelen Akademisk er godt i gang med en bok om feministbladet, skrevet av Gøril Strømholm og Birgitte Kjos Fonn.

Les Litteraturgarasjens portrett «Drømmen om frihet» med forfatter Bjørg Vik i forbindelse med feiringen i kulturhuset Ælvespeilet 2. november.

vita-andersen-1-nett

Vita Andersens første diktsamling het «Tryghedsnarkomaner»

borchgrevink byline

3 svar på “”Hold kjeft og vær deilig””

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..