Kategorier
Andre tekster Nyheter

Brevet til Marie H.

brev til marie

Kjære Marie H.

Aldri før har jeg sett et fotografi som har appellert mer til mitt indre. Det innehar en vovet kraft og samtidig en humoristisk stemning jeg ikke har sett make til. Jeg husker hvordan du allerede som pike var den raskeste på sparkstøtting ned stien mot Steinvika, guttene fryktet deg allerede da. Med deres bilder gjør du og din venninde Bolette Berg et deilig og alvorlig pek mot borgerskapet. Det hviskes om deg på konditoriet titt og ofte, men jeg synes dine motiver er storartede. Langesund er vakker på denne tiden, den første sneen ligger som drysset over furutrærne på Langøya og lyset er lavt og koboltblått.

Jeg har latt meg høre at dere har startet en diskusjonsforening der borte i Horten. Jeg vil gjerne prøve det samme her hjemme. Selv noen av fruene er skeptiske, men vi er allerede mange som mener at menn og kvinners meninger og stemmer burde være stilt side om side. Det var tannlegefruen som overga meg skriftet med deler av din tale ved stiftelsen av «Den selskabelige Diskusjonsforening» i Horten. Du skriver.

«I en tid som vår, da kvinner likesåvel som menn må delta i kampen for tilværelsen, føler man trang til meningsutveksling om de forskjellige spørsmål som er oppe i tiden. På et lite sted hvor interessene ofte er få og delte, og livsanskuelsene kanskje litt gammeldagse, føler man seg så alene og bortgjemt. Alle frihetstanker og all virkelyst som man eide i større og friere forhold, blir liksom avstumpet og dette føler kvinnene mer enn menn, som oppdras med det for øye å få en selvstendig stilling.»

Det er helt sant det du sier. Kvinner må være med i diskusjoner om tidens spørsmål, særlig om dem som angår kvinnens egen stilling. Det hadde gitt oss stor glede om du kunne delta på et slikt møte også her.

Fotografiet av dere selv, røkende i båt er aldeles fornøyelig. Klokkeren rev det fra oss, ildrød av sinne, da vi diskuterte bildet på gjestegiveriet forrige uke. Vi røkte mer og lo lenge.

Ser frem til snarlig svar. Alt vel så lenge til deg og din Bolette.

Din Hengivne
Viola S.

Relaterte saker her:

Kuleste lesba i by’n

Kvinnestemmerett

Stemmerettsjubileet

marie h 1

2 svar på “Brevet til Marie H.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..