sundstol (2)

Forfatter Vidar Sundsdøl har fått strålende anmeldelser og terningkast fem for trilleren ”Besettelsen”. – Jeg jobbet mye for å finne det gode plottet. Og det vil komme adskillelig flere bøker om arkeologjournalisten Clive Ohre, lover Sundstøl.

Tekst: Astrid Borchgrevink Lund

I ”Besettelsen” møter vi den skiensfødte journalisten Clive Ohre som for å finne sannheten om sin far, først må finne sannheten om Aleksander den stores grav. Boka starter med at Ohre blir brutalt overfalt i Alexandria i Egypt og det er tydelig at noen er ute etter en romersk mynt Clive fikk av faren sin da han var 14 år gammel. Faren forsvant sporløst utenfor Napoli og ingen vet hva som skjedde. Nå er Clive er i Alexandria for å lage en reportasje om jakten på Aleksander den stores myteomspunne grav. I Egypt møter han den vakre egyptisk-amerikanske arkeologen Aisha Badawi. Da en av kollegaene hennes blir skutt og drept, og den siste samtalen registrert på offerets telefon er til Clive, befinner han seg med ett på vei til avhør, mistenkt for drap. Men drapsmistanken skal snart bli det minste av Clives problemer, i en verden der de færreste er den de gir seg ut for å være. Sterke krefter jobber for å løse mysteriet rundt Aleksander den stores grav, men det er også dem som ønsker at hemmeligheten skal forbli bevart.

Et con amore-prosjekt
– Hvordan kom du på ideen til boka?
– Jeg har alltid vært opptatt av arkeologi, sett filmene om Indiana Jones og ville skrive en bok jeg selv ville likt å lese. Først kom ideen om å finne Aleksander den stores grav. Det er fortsatt ingen som vet hvor han ligger balsamert. Jeg liker tanken på selve gåten. Dette har vært et con amore-prosjekt for meg, sier Bø-forfatteren til Litteraturgarasjen.no.
– En slik bok med mye historie og arkeologi fordrer en del undersøkelser. Hvordan har du gått frem?

Til Napoli og Island
– Det er utrolig viktig at plottet fungerer 100 prosent. Så det har vært mye tenkearbeid før jeg kunne gå skikkelig i gang. Jeg har en fordel at jeg har bodd i Aleksandria, men har også vært på research i Napoli og på Island.
– Og så er Skien med i boka. Er det publikumsfrieriet til Telemark?
– Hovedpersonen Clive har norsk far og engelsk mor og vokste opp i Skien. Jeg regner med flere bøker om Clive som vil oppleve stadig nye utfordringer. I den sammenheng kommer jeg nok til å skrive om barndommen hans. Og Skien kjenner jeg, så det var lett å velge by.

Er språklig bevisst
– Du mottok Rivertonprisen for Drømmenes land, første bok i Minnesota-trilogien. Boken vant Rivertonprisen 2008. Hvor bevisst har du vært språket når du nå kommer med en triller?
– De malende beskrivelsene er nok klippet kraftig ned. Jeg er språklig bevisst, sier Sundstøl som i løpet av kort tid reiser til USA for å lansere Minesotatriologien.
– Det blir en travel tid, men det er et luksusproblem, mener Sundstøl.
Se Vidar Sundstøl i NRK Bokprogrammet i kveld.

Her noen av anmeldelsene:

VG, Berit  Kobro skriver ”Utfordringen for de virkelig gode thrillerne er å få de personlige historiene til å kommentere og synge med de store. Dette har Vidar Sundstøl løst elegant med «Besettelsen».”Utfordringen for de virkelig gode thrillerne er å få de personlige historiene til å kommentere og synge med de store. Dette har Vidar Sundstøl løst elegant med «Besettelsen».

Hamar Arbeiderblad i Geir Vestad skriver: «Vidar Sundstøl har med Besettelsen skrevet en av årets beste krimbøker.»

Boka er  gitt ut på Tiden forlag

vidar sundsdøl  Besettelsen - omslag

borchgrevink byline