sult foredrag

Foredrag og bolleduft for å gjøre tilhørerne sultne

– ”Sult” er norgeshistoriens mest banebrytende roman. Hvilke norske forfattere tenker tanker av et slikt format i dag?

Handler ikke de fleste romanene som utgis her i landet for tiden mest om karikerte, nyskilte, desperate, forvirrede menn på leting etter sin maskulinitet – eller ironiske, single kvinner trettiåra fra Grünerløkka som skriver blogg og har en eller annen psykisk diagnose, spurte Litteraturgarasjens Per Erik Andersen på Skien bibliotek fredag kveld.

Personlig agenda
Sammen med Grenland Filmklubb inviterte Litteraturgarasjen til foredrag om Knut Hamsuns roman ”Sult”, hans engasjerte foredragsturne i 1891 og om filmen fra 1966 med Per Oscarsson i hovedrollen. Andersen som selv hadde valgt å ikke spise en måned før dette foredraget, kunne fredag både spise og ikke minst tilby publikum nybakte boller. I foredraget fikk vi høre om Hamsuns ide for å dra norsk litteratur i ny retning og hans skarpe kritikk mot det bestående. Hamsuns personlige agenda var følgende: ”Som moderne psykolog skal jeg belyse og forhøre en Sjæl. Jeg skal belyse den på kryds og tvers, fra alle Synspunkter, i hvert hemmeligt Hul; jeg skal spidde den vageste Rørelse i den paa min Naal og holde den op til min Lupe.»  Han ville skrive om «Blodets Hvisken og Benpipernes Bøn.»

Umulig å fange
-Hamsun levde og skrev opp mot denne ideen. Hans tenkemåte omkring skriving var samtidig hans måte å leve på. I opposisjon, på jakt, søkende, spissformulert, umulig å fange eller å sette i bås. Tanken på å forføre, erobre og seire. Og kanskje mest av alt – et ekstremt ønske om personlig anerkjennelse, forklarte Per Erik Andresen før filmklubbens entusiaster kunne lene seg tilbake og se svart/hvitt-filmen regissert av Henning Carlsen. Per Oscarsson fikk Gullpalmen i Cannes i for tolkningen av denne rollen.

Tekst og foto: Astrid Borchgrevink Lund

Her er mer å bli mett av:

https://litteraturgarasjen.no/litteraert-maltid/utforsk-sult-del-2/

https://litteraturgarasjen.no/litteraert-maltid/utforsk-sult-del-1/

https://litteraturgarasjen.no/litteraert-maltid/sulten-i-grenland/

astrid byline