Kategorier
Arrangementer Litterært måltid

ingen penger – ingen mat

Tekst: Astrid Borchgrevink Lund

En måned nærmest uten mat. Det er oppvarmingen for Litteraturgarasjens Per Erik Andersen som fredag kveld holder foredrag om Knut Hamsuns ”Sult”. Det skjer på Skien bibliotek fredag den 13., der også filmen ”Sult” blir vist. –

Mat tilgjengelig overalt. Men skal man leve opp til romanens hovedperson, er det fire regler som gjelder: Jeg har ingen penger å bruke på mat. Jeg kan bruke det jeg har i skuffer og skap, men ikke gjøre ekstra innkjøp på forhånd. Jeg kan yte små tjenester og å få betalt i et måltid eller en brødblings. Veldedighet må uansett ikke forekomme, sier Andersen og innrømmer at han både har pantet flasker, kløvd ved, plukket sopp og bær og gått på epleslang for å dekke opp for sulten. Likevel har det gått lettere enn han trodde i forkant.

– Hva skal foredraget fredag ta for seg? – Hamsun ville til livs de grunne og forutsigbare hovedpersonene som datidens bøker var fylt med. Han ville grave dypere og skrive om menneskets iboende irrasjonalitet og det ubevisste sjeleliv, ikke endimensjonale typeskildringer, bondefortellinger og dramaer som Bjørnson og Ibsen drev med. Frem til foredraget har jeg forsøkt å følge i Hamsuns spor og utforske hvordan det å kjenne sult påvirker tankegang og det ubeviste sjeleliv. Mine tanker og opplevelser rundt dette har jeg skrevet ned og lagt ut på Litteraturgarasjen.no, forteller Andersen.

Det er Grenland Filmklubb som står bak fredagens filmvisning i samarbeid med Litteraturgarasjen og Skien bibliotek. Filmen ”Sult” er fra 1966 med regi av Henning Carlsen og Per Oscarsson i en prisbelønnet hovedrolle.

Ikke spis – Bare kom!

Og her linker til noen relaterte saker til arrangementet:

https://litteraturgarasjen.no/2013/09/07/utforsk-sult-del-2/

https://litteraturgarasjen.no/2013/08/20/utforsk-sult-uke-1/

https://litteraturgarasjen.no/2013/08/14/sulten-i-grenland/

astrid byline

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..