hELGA-FLATLAND-1

Kulturhusets første bokbad foregikk i dag da forfatter Helga Flatland fra Telemark fortalte om sin siste roman «Det finnes ingen helhet.» Utgivelsen ble fremskyndet på grunn av Litteraturgarasjens bokbad i Ælvespeilet i Porsgrunn.

Tekst/foto: Astrid Borchgrevink Lund

”Det finnes ingen helhet” er en roman om forsoning, om veien videre etter en katastrofe og en stor sorg. Triologien startet med de tre kameratene Tarjei, Kristian og Trygve som blir drept av en veibombe i Afghanistan, ”Bli hvis du kan, reis hvis du må”, fulgt opp av boka ”Alle vil hjem, ingen vil tilbake”, som tar for seg konsekvensene når noe så dramatisk skjer. Flatland er opptatt av hva som skjer med bygda, men ikke minst med legen Ragnhild og Tarjeis mor Karin. ”Det finnes ingen helhet” tar for seg sorg, men også det som skjer når den verste sorgen går over.
– Da slår blant annet den dårlige samvittigheten inn. Den kan være vel så vanskelig å takle, forklarte Flatland foran en fullsatt sal som fikk høre utdrag fra boka.
Bokbadet var i regi av Litteraturgarasjen med Per Erik Andersen som intervjuer.

Ingen fra hjembygda
Det er ikke lystige bøker du skriver. Er du så alvorlig?
– Jeg føler ikke at disse bøkene er så dystre. Grunntemaet er trist, men mye i disse karakterene er også lette.
– Er dette personer som finnes i hjembygda di, Flatdal?
– Nei, personene skriver jeg frem fra mitt eget hode og setter sammen inntrykk. Det er ingen som kan kjenne seg direkte igjen i bøkene mine, selv om romanene tar opp aktuelle temaer som både Afghanistan og det allmenngyldige som sorg, angst og forsoning, mener Flatland som blir regnet blant de fremste av unge, norske fremadstormende forfattere.

hELGA-FLATLAND-2

Rørende historier
Boka kommer gjentatte ganger tilbake til en kronikk i Aftenposten. Den inneholder et fotografi der de tre drepte kameratene er avbildet og tittelen er. ”Var det verdt det?”. Etter tre bøker, var det verdt det, det å skrive disse bøkene, spør Andersen?
– Ja, helt klart. Alle menneskene jeg har møtt og de mange rørende historiene jeg har blitt fortalt – ja, det var absolutt verdt det, svarer Helga Flatland som tviler på om det blir en fjerde roman om Ragnhild, Karin og de andre i den vesle bygda.

Livskvalitet

Målet med Porsgrunnskonferansen er å fremme fagutviklingen innenfor kultur og psykisk helse der fokuset er livskvalitet i et brukerperspektiv.
Det er første gang konferansen arrangerer bokbad. Bak konferansen står Porsgrunn Distriktspsykiatriske Senter, Høgskolen i Telemark og Porsgrunn kommune.

Relaterte saker:

https://litteraturgarasjen.no/2013/09/05/helga-har-skapt-en-helhet/

astrid byline