Kultursjef i Bamble kommune, Torodd Eriksen har gjort en massiv innsats for å heise frem Langesunds mest markante fotograf og kvinnesakskvinne, Marie Høeg. I forbindelse med stemmerettjubileet har den lille byen ved Skagerak-kysten skapt en konferanse i Høegs ånd og en utstilling av fotografens private, provoserende bilder.
Marie Høeg ble født i Langesund i 1866, og ble en av pionerene i kampen om stemmerett og likeverd for kvinner i samfunnet. Hun dro til Finland og tok utdannelse som fotograf. Ved forrige århundreskifte ble fotografering sett på som en fin og ufarlig syssel for kvinner. Over 100 kvinnelige fotografer var registrert i 1900 – kvinner hadde jo tross alt en viss form for estetisk sans.
I Finland traff Marie Høeg den fem år yngre Bolette Berg. De flyttet sammen, reiste til Horten og startet fotograf-forretning og en opprørende kamp for kvinners rettigheter da hun i mars 1896 grunnla landets første diskusjonsforening for kvinner, noe som naturlig nok var provoserende for byens mannlige borgerskap. For å ufarliggjøre foreningen mot dette presset, føyde Høeg til ‘selskabelig’ i navnet slik at foreningen etter hvert ble hetende Den Selskabelige Diskussionsforening, Foreningen finnes fortsatt og dens opprinnelige ide var å forberede kvinner på å delta i politiske diskusjoner når de fikk stemmerett. Marie Høeg samarbeidet tett med Landskvinnestemmerettforeningen i hovedstaden, grunnlagt av Gina Krog og Frederikke Marie Qvam.
Marie Høeg-konferansen i Langesund samlet kvinnelige gründere og feminister til foredrag, vandring i Høegs barndomsstrøk, fotoutstilling og konsert.

På 1970-tallet ble det funnet en kasse merket ‘privat’ med fotografier hvor Marie og Bolette lekte med kjønn, identitet og kjønnsroller. Fotografiene ble ivaretatt av Preus fotomusem, og står nå utstilt i Wrightegaarden i Langesund. Marie og Bolette kledde seg ut som menn, røykte og drakk på bildene, og på et av motivene ser vi en søt Marie Høeg iført en pels som datidens polfarere og heler benyttet på sine is-eventyr og annektering av land.

I disse valgtider, da diskusjonen om landets kulturminister er for vakker og har for korte skjørt, lot kultursjef Eriksen seg selv bli fotografert i kvinneklær før konferansen. «Kvinnekampen pågår fortsatt,» sier han. Bare her i kommunen har vi en rekke rå damer innenfor alle fagfelt som fortjener å bli mer lagt merke til.» Han har tatt et smart grep for å fremme stemmerettsjubileets viktighet og aktualitet.

Foto: Marie Høeg/Preus fotomusem- Astrid Borchgrevink Lund
Ett svar på “Kuleste lesba i by’n”
[…] på Gvarv i august, og hadde år egen innfallsvinkel til stemmerettsjubileet med reportasjene kuleste lesba i by’n, Hold kjeft og vær deilig og Brevet fra Marie […]