Kategorier
Kronikker/debatt Nyheter Uncategorized

Kulturhuset BREDDEN er åpnet

bredden 8_edited-1

Temperaturskiftningene i slutten av august får det til å legge seg en morgendis over elven. Lyset er blålig. Langs bredden av Porsgrunnselven skimtes en kubistisk form med bokser i forskjellige størrelser og et tårn. I det solen glir over kanten av Valleråsen letter morgentåken og nybygget speiles vakkert i elven. Porsgrunns nye storsatsing og feilstaving. Kulturhuset Ælvespeilet.

Navnet på kulturhuset har vært omstridt helt siden valget i falt på Ælvespeilet i 2009. Både selve ordet og forbokstaven har vært diskutert. Vår mest profilerte forfatter, Bjørg Vik lanserte tidlig et alternativt forslag, Bredden. Slik det nye kulturhuset fremstår både ved sin beliggenhet og i sin visjon, er dette et navn som gir naturlig gjenklang.  Bredden har både dobbel og trippel betydning og er et ord som ligger naturlig i munnen.

I bokmålsordboka finner vi ordet vannspeil. Det er ikke et veldig hot og mye brukt ord i norsk språk, men det finnes og har sin plass. Ordet betyr en blank, rolig vannflate. Elvespeil finnes ikke fra før, hverken med E eller Æ. Nå kan nyord absolutt være positive tiltak hvis det nye ordet tilfører bredde i språket og skaper en ny forståelse eller et presist begrep. Hadde kulturhuset ligget på en lav øy ute i elven kunne jeg kanskje forstått nyordet Elvespeilet, men der det ligger nå, på land langs elven, så er det bredden som speiler seg i elven og ikke omvendt – og da stemmer ikke logikken. Jeg liker ‘Bredden’ bedre. Kanskje navnet var for folkelig for navnekomiteeen. Da var det bedre med en stor Æ.

Det er trendy med kulturhus, de bygges i annenhver by bortetter. Hvorvidt Kilden, Bølgen, Oseberg, Sølvberget og alle de andre har økonomisk bæreevne og vil være fylt til bredden av aktiviteter til enhver tid, kan andre ha meninger om, men tettheten av kulturhus skaper rom for flere aktører, sterkere satsing på lokale tilbud, på mindre arrangementer, gir muligheter for eliten og for bredden.

Porsgrunn er en by som ligger breddelangs. Trelast, porselen, jernmalm, magnesium og fullgjødsel er varer som i generasjoner har blitt skipet ut fra bredden av elven. I tillegg til Porsgrund Porselæn og Hydro har vi hegnet om elven som en av de viktige delene av byens og vår identitet. Som i mange småbyer langs kysten ligger sentrum nå stort sett øde. Over tjue tomme lokaler i Storgata fra brua til rådhuset, så bortsett fra en viss aktivitet i krysset ved Nordentorget fredag ettermiddag er det stille. Hvorfor ikke bruke bredden, den ligger jo der. Med dette nye kulturhuset har Porsgrunn kommune og næringslivet mulighet til å gjøre et grep; flytte alle innganger på forretninger fra Storgata til promenaden langs elven. De som ligger på andre siden av gata er det også god plass til. Det ville skapt liv langs elvebredden, små smug og nye miljøer også nedenfor kulturhuset og rådhustrappa. En by tett på elven ville  sannsynligvis skapt større bredde og aktivitet i sentrum.

bredden 1
Stor bredde og variasjon i åpningen av det nye kulturhuset i Porsgrunn. Her taler kulturminister Hadia Tajik.

Litteraturgarasjen erfarer at de involverte i kulturhuset ikke bruker Æ-en så nøye. «Du vet med eposter og nettsider og slikt, så blir det litt dumt med den Æ-en, og vi synes i grunn det passer bedre å uttale det med E også.»

Programmet for Porsgrunns nye kulturhusets første driftsuke består av følgende arrangementer: Vinseminar med Merete Bø, konsert med Håvard Gimse, seminaret Veier og omveier til tro, Porsgrunnskonferansen om psykisk helse, konsert med Plumbo og konsert med Vestsidens musikkorps, Fra fanfare til koral.

Noen av arrangementene trenger ned i dybden, men en ting er uansett sikkert, programmet representerer Bredden.

I denne kronikken forekommer de to navnene på kulturhuset like mange ganger som i kulturminister Hadia Tajik brukte dem i sin åpningstale. Ælvespeilet 2 – Bredden 14.

pea byline

4 svar på “Kulturhuset BREDDEN er åpnet”

TAKK FOR ET INSPIRERENDE INNSPILL og

Takk for gleden ved bredden i bo-, arbeids-, natur- og kulturtilbudene fra Porsgrunns mange kreative, initiativrike og handlingsdyktige medmennesker langs, ved og i Bredden.

Med vennlig hilsen
Niels Jørgen Andersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..