Kategorier
Arrangementer Litterært måltid Overraskende snadder

Sulten i Grenland

sult-nett

– Det var i den tid jeg gikk omkring og sultet i Grenland. Dette forunderlige sted ingen forlater før han har blitt merket av det. Inspirert av Knut Hamsuns ”Sult” vil Litteraturgarasjens Per Erik Andersen velge å kjenne på sulten og samtidig utforske litteraturen.

Tekst: Astrid Borchgrevink Lund

Bakgrunnen er Grenland filmklubb og Litteraturgarasjens samarbeid om foredrag og filmvisning av Knuts Hamsuns klassiske ”Sult” som foregår på Skien bibliotek 13. september.

– Er norske bøker fortsatt fylt med grunne og forutsigbare hovedpersoner, slike Knut Hamsun ville til livs med romanen ”Sult”? Hamsun ville grave dypere i menneskesinnet. Han ville skrive om menneskets iboende irrasjonalitet og det ubevisste sjeleliv, ikke endimensjonale typeskildringer, bondefortellinger og dramaer som Bjørnson og Ibsen drev med. Jeg vil forsøke å følge Hamsuns spor og utforske hvordan det å kjenne sult påvirker tankegang og det ubeviste sjeleliv. I forkant av filmvisningen presenterer Litteraturgarasjen et utdrag fra Hamsuns egne myteomspunnede foredrag og ideer rundt boken ”Sult” som ble gitt ut i 1890. Med Ibsen i salen, holdt Hamsun sin litterære tordentale som skapte stor debatt i blant de etablerte og ”den nye vin”, sier Andersen.

Fire regler
– Hvordan vil du gjennomføre prosjektet i hverdagen? Mat er jo tilgjengelig overalt.

– Det er fire regler som gjelder:

  1. Jeg har ingen penger å bruke på mat.
  2. Jeg kan bruke det jeg har i skuffer og skap,
    men ikke gjøre ekstra innkjøp på forhånd.
  3. Jeg kan yte små tjenester og å få betalt i et måltid eller en brødblings.
  4. Veldedighet må uansett ikke forekomme.
par_oscarsson_1966_carlsen_sult1
(Per Oscarsson fra filmen Sult)

Litterære smakebiter
– Det er ingen lettvint løsning du velger. Er du redd for at du skal gå på en smell før 13. september?
– Nja, det er godt mulig, men jeg har alltids noe tomgods som kan pantes og en ekstra motivasjonen er dressen. I mai kjøpte jeg en brukt smalstripet dress av Guro Dale. Ganske lik den navnløse hovedpersonen i ”Sult” går med. Utfordringen er at dressen min er en del for trang, så sult-prosjektet har flere fordeler eller utfordringer. Når jeg tenker meg om så har jeg ikke betalt for dressen ennå heller. Jeg ser ikke frem til selve sulten, men til hva den følelsen kan føre til av litterære smakebiter. Litteraturgarasjen har i sommer hatt en serie med ”Litterære måltid”. Jeg håper det kan bli noen litterære smuler ut av dette i tillegg til selve foredraget jeg skal holde i september. Mulig det kommer rapporter underveis, røper Per Erik Andersen og innrømmer at han er nokså sulten på å komme i gang.

https://www.facebook.com/events/558257214234191/

SULTEN PÅ MER? Her er flere litterære måltid:
https://litteraturgarasjen.no/litteraert-maltid/blaa-bringebaer-ved-porsgrunnselven/
https://litteraturgarasjen.no/litteraert-maltid/fullt-magasin/
https://litteraturgarasjen.no/litteraert-maltid/lyng-or/
https://litteraturgarasjen.no/2013/07/25/sommernatt-ved-fjorden/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..