Kategorier
Nyheter

Falmende bokstaver

bokbyen2 (2)

Antikvariat fulle av bøker tidligere eiere ikke lenger vil ha, overivrige ansatte med blikk som om du nettopp har sneket en bok ned i ryggsekken og smale gater foret med brostein og tomme butikkvinduer.  Dette er også Tvedestrand, bokbyen ved Skagerak.

Tekst: Astrid Borchgrevink Lund

Noen ganger går ryktet foran. Og forventningene var store til et besøk i byen som reklamerer med fem spennende bokutsalg. Bokbanken, Skagerrak Antikvariat, Tvedestrand bokhandel og antikvariatene Familia, Ex Libris, Locus bokhus og Bjørndal bokmølle ligger midt i sørlandsidyllen. Tusenvis av bøker bak hvitmalte fasader. Loft og kjellere er tatt i bruk. Nettbutikk har det også blitt. Men spørsmålet dukker likevel opp. Hvorfor på en solfylt dag i fellesferien med flau vind, iskremkiosker og bleke roser bak stakittgjerdene, er byen, butikkene og antikvariatene nærmest folketomme?

-Går dere, spør en ansatt med streng stemme mens vi smilene takker for oss med dårlig smak i munnen over å ikke ha kjøpt noe fra bokhyllene.  Litt lenger ned i gata lar vi oss friste av plakater med salg av enda flere bøker. Vi går inn.
-Slik gjør vi det her. Ingen får se på bøkene før en nøyaktig instruksjon, er beskjeden et annet sted. Vi tråkker forsiktig opp trappa til andre etasje, men kjøpekraften sank for hvert trinn vi gikk opp. Noen hvisker og blar om i en stor, brun bok. Det knirker bak en reol og vi leter etter utgangen.
Det er neppe installert skjulte kameraer i rom som selger bøker til 10 eller 70 kroner stykket. Likevel kryper det noe i nakken. Det er nok ikke bøkenes støv som danser.

bokbyen1 (2)

Vi liker åpne bøker, ikke lukkete kapitler. Bokbyen har bøker, Donaldklassikere og varme fiskekaker. For noen skillinger gikk vi med oss bøker om Edith Sødergran, av Knut Hamsun og et eksemplar av bladet Sirene. Men det eventyrlige bøkenes verden kan føre deg inn i, mangler totalt.

Tekst: Astrid Borchgrevink Lund

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..