Kategorier
Andre tekster Anmeldelser Musikk Nyheter Poesi

Det finnes engler i Porsgrunn

malgorzata 2

(Foto Hasse Ørn (c) 2010 – gjengitt med tillatelse)

Malgorzata Milewska Sundberg bor mest i Hovenga, litt i Warsawa og holder konserter på alle kontinenter. Malgorzata er en av verdens mest ettertraktede og anerkjente harpe-solister. Selv sier hun at hun visste hun skulle bli harpespiller allerede som femåring.  Nå er hun Doktor i musikk innen kunstdisiplinen instrumentalfag. Doktorgraden tok hun ved Fryderyk Chopin Musikkuniversitet i Warszawa 2009.

Litteraturgarasjen har møtt Malgorzata hjemme i Hovenga. Sammen gjør vi en forestilling for harpe og vokal på Pohlmanns Babel med utdrag fra P. E. Andersens novelle, Pastis.

Nederst har vi materien, deretter planter og dyr og mennesker. Mellom menneskene og Gud finnes englene

Uten å være klisjefylt, så har Malgorzata noe engleaktig over seg. Harpe er et sjelden og eksotisk instrument, og det er kvinnen som spiller instrumentet også. Stuen og øvelsesrommet hvor vi sitter er hvitt, møblene er hvite, og Malgorzata har klok varme og samtidig en lys, barnlig entusiasme når hun gir av sin kunnskap om instrumentet og spillingen. Man får innblikk i noe av det åndelige i musikken når man samarbeider med Malgorzata.  Hun synes det er gøy med nye prosjekter. Nå skal hun spille på en liten scene i Porsgrunn – tidligere har hun holdt konserter for flere hundre tusen i Brasil.

Instrumentet er en Salzedo, et fantastisk vakkert instrument på 120 kg som Malgrozatas mann, Ove sørger for å få fraktet til konsertscener verden over. Harpe ble tidligere mye brukt som effektinstrument i symfoniorkestere, men komponisten Carlos Salzedo mente harpe var et komplett og selvstendig instrument, et virtuosinstrument. Det er Salzedos musikk Malgorzata har tatt sin doktorgrad på.

«Harpen er på en måte min beste venn», sier Malgorzata. «Utenom Ove, da.» Den er med meg overalt, og jeg forlater den aldri alene. Vi tenker på samme måte, harpen min og jeg. Da jeg var ung var noe av det vanskeligste å få tak i noter for harpe i Polen. De første notene jeg til slutt fikk kjøpt var Salzedos intime preludier, det er de vi skal spille på konserten. Jeg har spilt dem og studert dem i alle år. De er vanskelige, men jeg finner fortsatt nye ting i denne musikken. Og jeg har fortsatt de første originalnotene jeg kjøpte.»

I tillegg til flere konserter på Pohlmanns Babel, skal Malgorzata holde konserter i Ælvespeilet utover sommeren og høsten.

Tekst: Per Erik Andersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..