Kategorier
Nyheter Overraskende snadder

Høytlesning i stua

Høytlesning er undervurdert. Det kan Juni, Sondre og Robert skrive under på.

les-for-meg-1-nett

 

Av Astrid Borchgrevink Lund

Underkulturs Sonde Moland og Juni Raak Høiseth ble trukket ut til å vinne Litteraturgarasjens uhøytidelige høytesningsstønt i påska. Med tekster under armen og påskeegg fylt med godteri, dukket garasjens Per Erik Andersen og Astrid Borchgrevink Lund opp hjemme hos Juni i Herman Baggersgate i Skien for å lese. Der var også Junis romkamerat Robert Berge som for anledningen hadde ryddet i samtlige bokhyller. I bagasjen lå også Litteraturgarasjens egen versjon av kremtopper med litterær vaniljekrem dekket av poesi og mørk sjokolade. Her skulle ingenting spares på.

Skrudde lesestemmen på
”Vi kan ikke skryte på oss at vi er ensomme eldre. Eller en etablert lesesirkel. Eller ring. Eller klubb. Eller noe annet rart som sikkert fortjener å bli lest for. Vi er liksom bare Underkultur. På en måte”, het det blant annet i søknaden som Litteraturgarasjen falt for, nettopp fordi denne gjengen liker så utrolig godt å bli lest for. Det gjør også vi, men denne gangen ønsket vi å lese for andre enn hverandre. Mange søknader har kommet inn, men Underkulturs var den lengste, mest sjarmerende og omstendelige. Dermed var veien kort fra Porsgrunn til Skien. Til nybakte boller, vin i glassene og Andersen skrudde ganske snart lesestemmen på.

kremtopper-litteraturgarasjen-1-nett
LITTERÆR VANILJEKREM: Litteraturgarasjens egne kremtopper dekket av poesi og mørsk sjokolade.
(Fotos: Astrid Borchgrevink Lund/Litteraturgarasjen.no)

Fantasy og sanskrit
Det ble litt frem og tilbake hva som egentlig skulle leses, men vi endte blant annet opp med en av Andersens egne tekster, novellen ”Å rømme”, samtidig som Juni fant ut at hun ville bedrive litt høytlesning for egen regning. Det endte med siste nummer av Hjemmet med artikkelen ”Jeg ga ham lov til å forlate meg”. Kanskje ikke den dypeste litterære tekst, men det fikk gå for denne gang. En historie fra virkeligheten skal man aldri forakte.
Deretter ble lange passiarer foran bokhyllene der Litteraturgarasjen fant både Papillon og strikkebøker og kom over en rekke bøker om gammelgresk språk og filosofi, sanskrit og astrologi. Et dypdykk i fantasyverden ble det også tid til.

les-for-meg-2-nett

Mer bøker og vin
Dagen derpå dukket det opp følgende melding fra Juni:
”Vil bare si tusen takk for i går. Det var veldig hyggelig!
Jeg har etter å ha spist påskeegg både til frokost og lunsj, fått tilfredsstilt mitt behov for snop på en stund. Kremtoppene må spares til en helt spesiell anledning!
Dere er hjertelig velkommen tilbake til mer lesning og drikking av vin.
Ha en fortsatt god påske :-)”

Det er godt mulig Litteraturgarasjen dukker opp igjen i en stue nær deg. Hos hvem, vet vi ikke ennå. 

Les for meg – Litteraturgarasjen gjest hos NRK Østafjells, «Garasjetekst på lufta».

Sjarmert av Underkultur

Underkulturs artikkel fra les for meg-besøket 

Ett svar på “Høytlesning i stua”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..