Kategorier
Anmeldelser

Lovløs poesi

push the sky away

Litteratur er så mye. Og noen mestrer andre former enn ord mellom permer bedre enn andre. Nick Cave er kanskje den beste. I fjor kom filmen Lawless hvor Cave skrev manuset. En mørk, vakker filmperle om tre brødre under spritsmuglingens Amerika på trettitallet. Pulsen i filmen minner om den vi finner i eldre Cave-låter som Ship Song og som den underliggende stemningen i hans nyeste album, Push The Sky Away. Tung, svart, foruroligende og inderlig. Som i Lawless,  har Push The Sky Away referanser i både lydbilde og tekst til Caves The Murder Ballads og The Boatman’s call fra midten av nittitallet.

Skulle jeg leve ut myten som einstøing, flytte til en ensom strand og gruble over havet og livet ville jeg hatt med den siste skiva til huleboeren og de dårlige frøene. Nick Cave leverer et fullendt album, og i en tid med enkeltlåter og streamede hitsingler på SpotOgSpe og andre tjenester, er det deilig lekkert at noen har tro nok til å levere noe helhetlige og ikke bare forførende fragmenter. Coveret er kult også.

And if you’re feeling, you’ve got everything you came for
if you got everything, and you don’t want no more
you’ve got to just
keep on pushing, keep on pushing the sky away.

Debatten har gått i mange år om ikke Bob Dylan burde fått nobelprisen i litteratur. Nick Cave er min mann. Ingen skriver rock & poesi som Cave. Han klarer det de fleste ikke gjør, å forene musikk og tekst i en symbiose som gjør at det ene fremhever det andre, igjen og igjen. Fritt og ubundet. Lovløst og alene.

And we breathe it in. There’s no need to forgive.

Per Erik Andersen

4 svar på “Lovløs poesi”

***

Thank you for an interesting Post
Nick Cave….he is so much
I do love the Complete Lyrics 1978-2013
and his Thoughts about Love Song
as – to be thorn away from the
rational – and to be born into the Realm
of irrational, absurd, distracted, melancholic
obsessive and insane – and I also do love his
Thoughts about Art and the Aspects of the Divine
I find his Songs so very – duende – and the
last Album is not an exception, Songs fills
my Head with Transendense and Wonder
–the Speech to be heard– so very yes

*

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..