Kategorier
Nyheter Poesi

Kunsten å holde kjeft

Lengsel etter han man aldri fikk. Angst, tanker om døden og kunsten å holde kjeft. Forfatterstudentene fra Bø fremførte egne tekster på Grenland Friteaters scene i Porsgrunn torsdag kveld.

underskog-annika-herrestad

(MONOLOG: Annika Herrestad)

Detaljer. Mengder av detaljer fra dagbokliknende notater til spor av lyrikk og prosatekster med tilløp til noe mer. Kraft, mot og til tider overmot, men samtidig tekstlinjer som både sjarmerte og fikk publikum til å humre.
Ti høgskolestudenter har i to uker fått arbeide sammen med friteaterets skuespillere og regissør. De hadde med seg både romanutdrag, kortprosa og dikt i bagasjen, mens også nye tekster ble skrevet under oppholdet, som Annika Herrestads monolog ”Kontrakten”.

Det er slutt
– Det handler om et mor/datterforhold og inneholder mye angst og sinne. Jeg er fornøyd med teksten, fortalte Herrestad til Litteraturgarasjen før hun gikk på scenen med en stol og et par høyhælte, hvite sko som rekvisitt.
”Det er slutt mellom meg og mamma”, ropte hun uten manus mens hun fortalte om onkelen Ragnar og kjæresten Mathew. Han som ikke lenger ga lyd på sosiale medier eller reagerte på andre forsøk hun gjorde for å få kontakt.
Herrestads tekst var dønn fersk, men godt bearbeidet for scenen. Hun fremførte med en troverdighet og engasjement som fikk publikum til å klappe litt ekstra.

underskog---alva-hognestad-alvestrand

(BITCH-DIKT: Alva Hognestad Alvestrand)

Ny start
Applaus fikk også Alva Hognestad Alvestrand med sine dikt, mens Stian Uvaags kortprosa hadde virkelig tilløp til å bli en interessant tekst i tillegg til Teuta Dibranis dikt og romanutdrag.
Høgskolestudentene hadde mye bra å komme med, men det blir dessverre litt for mange klisjeer, ubetydelige detaljer og novelleutdrag som kanskje bør bli startet på pånytt.

underskog---stian-uvaag

(KORTPROSA: Stian Uvaag)

Godt samarbeid
Forfatterstudiet ved Høgskolen i Telemark har i flere år samarbeidet med friteateret, noe som tilsynelatende fungerer godt. Gleden over ord og egne tekster var tydelig å se fra gjengen på scenen. Men fri oss fra klisjeene. Eller som Alva Hognestad Alvestad selv uttalte ”Alle gode ting er kunsten å holde kjeft”. Noen ganger kan det være litt lurt.

underskog---Teuta-Dibrani

(DIKT: Teuta Dibrani)

underskog---alle

(FORNØYD GJENG: Forfatterstudentene på Grenland Friteaters scene)

Her er to av Alva Hognestad Alvestads dikt:

”denne gangen har du i alle fall på deg sko
våkner i kaldt vann
på armen står det
”tyger, tyger burning bright

Håper jeg aldri blir edru”

”slipp meg inn igjen
jævel

lysene på den andre siden av fjorden
er et skip som forliser
i dem ser jeg øyne som tilhørte deg

du ligger på havbunnen
sender opp bobler
som for å si

Du trenger ikke tro på meg mer”

Tekst og foto: Astrid Borchgrevink Lund/Litteraturgarasjen

2 svar på “Kunsten å holde kjeft”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..